Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. Generalno je jedna od terapijskih dijeta koja je napravljena za pacijente sa celijakijom (poremećaj absorbcije glutena, tj. belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži i ječma), ili za ljude sa blažome netolerancijom na gluten.
Ali, ova dijeta se pokazala i kao odlična dijeta za pročišćenje organizma i kod potpuno zdravih osoba pa čak i pristojan gubitak kilograma (na 4 dana gubi se 1-1,5 kg težine).
Dijeta do 3 jabuke, pročitajte više OVDE.
Naime, postoji mnogo potvrđenih slučajeva gde nije postojala netolerancija na gluten ali je osoba samim prelaskom na ovu dijetu osetila značajna zdravstvena poboljšanja i gubitak težine. Naučnici još polemišu da li je u pitanju neka skrivena netolerancija ili nešto drugo a nama preostaje da sami probamo pa ako nam odgovara - zašto da ne - prihvatimo bezglutenski životni stil.
Medicinska dijeta je proverena, ali i veoma rigorozna, više pročitajte OVDE.
Bezglutenska dijeta ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite na etiketi da li u njemu ima ječma ili pšenice. Takođe, dijeta bez glutena strogo zabranjuje hleb, testenine i skoro svu industrijski procesiranu hranu budući da se u njoj uvek pronađe nešto glutena.
Pored toga, naravno, oni koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena trebalo bi da isključe iz obroka konzervisanu hranu, peciva, kolače, sladoled, upakovano meso i pića koja u sebi sadrže ostatke zrnastih proizvoda kao što su kvas i pivo.
Bezglutenska dijeta dozvoljava hranu pripremljenu od soje, pirinča, kukuruza i heljdinog brašna. Još se mogu koristiti proso, pirinač, aktivni suv kvasac i mleko u prahu.
Kako je Metju Mekonahi smršao 23 kilograma pročitajte OVDE.
Plan za ishranu bez glutena:
Doručak: 1 kuvano jaje, 200 g sira, 20 g hleba bez glutena, 10 g putera, 200 ml kakaa ili čaja sa mlekom.Drugi doručak: 200 ml soka.
Ručak: 200 ml riblje čorbe sa krompirom i šargarepom, 100 g kuvane ribe, 100 g kuvanog krompira sa graškom, 100 g salate od povrća sa biljnim uljem, 20 g hleba bez glutena, 200 ml kompota od voća.Drugi ručak: 100 g sira, 100 g voćne salate, 50 g kukuruznih štapića, 20 0ml kefira.
Večera:
Teškoći u ishrani bez glutena vezani za mršavljenje - Možda glavni nedostatak u ishrani je da je skoro nemoguće potpuno izbeći gluten, budući da je česti sastojak konvencionalne hrane.
Prednosti ishrane bez glutena - Sa ovom dijetom možete izgubiti težinu i očisti telo od toksina. Ishrana je raznovrsna, izbalansirana i sadrži minimum kalorija i šećera, pa samim tim lako možete da izgubite težinu.Pored rešavanja problema glutena, ova ishrana vrši korekciju eventualnih vitaminskih i mineralnih nedostataka.
Dvodnevna dijeta se razlikuje od svih ostalih, detalje možete videti OVDE.
Sve u svemu - nije loše probati par dana dotičnu dijetu, pratiti rezultate a zatim, na osnovu njih i subjektivnog osećaja napraviti sopstveni dijetni plan koji može da uključuje i delimični unos namirnica koje sadrže gluten.