temeljac

KAKO SE PRAVI NAJZDRAVIJI TEMELJAC? Idealna osnova kuvanim jelima, a 1 sastojak daje mu posebnu DRAŽ

Donosimo vam recept za ukusni temeljac od mesa i povrća, koji će biti idealna osnova svim kuvanim jelima.

Recepti
Autor:
KAKO SE PRAVI NAJZDRAVIJI TEMELJAC? Idealna osnova kuvanim jelima, a 1 sastojak daje mu posebnu DRAŽ
Kako se pravi temeljac od mesa i povrća, Foto: Printscreen Youtube/ Najbolji Recepti Seida

Temeljac ili bujon koriste se kao temelji supama, kao i mnogim kuvanim jelima. Od temreljca se takođe mogu praviti razni umaci i prelivi, a osim toga - pun je vitamina.

Sastojci:

  • 1 komad teleće kolenice
  • 3 manje teleće kosti
  • 4-5 l vode
  • šargarepa
  • celer
  • peršun
  • prasa
  • lovorov list
  • biber u zrnu

Priprema:

Očistiti povrće i oprati meso, a zatim meso i kosti staviti u šepru da se kuvaju oko 10, 15 minuta. Dok se meso kuva, iseckati i pripremiti povrće. Propržiti cele glavice luka, bez ikakve masnoće. Prosuti vodu u kojoj se kuvalo meso, a zatim meso, začine, povrće i preprženi luk sastaviti u šerpu.

Dodati ljusku jajeta (puna je kalcijuma, te zbog toga veoma zdrava). Nakon što sve proključa, dodati još hladne vode i smanjiti temperaturu na šporetu - voda mora biti bistra. Kada se sve prokuvalo, ocediti temeljac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs