probajte

RUČAK ZA DANAS: Rižoto s tikvicama i sirom je najukusniji lagani obrok koji se sprema za pola sata

Iskoristite zadnje trenutke sezone tikvica i pripremite ukusan rižoto s ovim zelenim plodovima. Za pripremu ovog ukusnog ručka trebaće vam manje od pola sata.

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Rižoto s tikvicama i sirom je najukusniji lagani obrok koji se sprema za pola sata
Foto: Shutterstock

Tikvice zahtijevaju vrlo kratku termičku obradu, pa ih je najbolje prodinstati na početku pripreme, skloniti sa strane i pomešati kad rižoto bude gotov.

Sastojci:

  • 1250 ml povrtnog ili pilećeg bujona
  • 320 g pirinča
  • 80 ml ulja
  • 65 ml suvog belog vina
  • 30 g narenadnog parmezana
  • 3 kašike maslaca
  • 2 tikvice
  • 1-2 češnja belog luka
  • so i biberpo želji

Priprema:

Zagrejte dve kašike ulja u većem tiganju. Dodajte isekcane tikvice i dinstajte dva do tri minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Sklonite tikvice sa strane.

Stavite u tiganj sitno iseckan beli luk i dinstajte oko pola minuta, pa izvadite i stavite sa strane zajedno s tikvicama.

Zagrejte bujon u zasebnom loncu.

U tiganj stavite ostatak ulja i zagrejte ga na jakoj vatri. Dodajte pirinač, promešajte i pustite da se dinsta oko jedan minut.

Podlijte pirinač vinom i mešajte na laganoj vatri minut-dva.

Kad vino ispari smanjite temperaturu na lagano i dodajte trećinu pripremljenog bujona. Promešajte.

Kada pirinač „popije“ sav bujon, dodajte još trećinu. Mešajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav bujon, a pirinač ne bude "al dente". Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta kuvanja.

Sklonite pirinač s vatre i dodajte puter, narendani parmezan, prodinstane tikvice i beli luk. Posolite i pobiberite po želji. Promešajte i poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs