PO RECEPTU STRUČNJAKA

MNOGE DOMAĆICE PRVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KISELE KRASTAVCE: Probajte OVAJ RECEPT i biće kao kupovni

Imamo recept za kisele krastavce uz koji će biti kao oni kupovni iz prodavnice.

Recepti
MNOGE DOMAĆICE PRVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KISELE KRASTAVCE: Probajte OVAJ RECEPT i biće kao kupovni
Recept za kisele krastavce, Foto: Profimedia

Kiseli krastavčići spadaju u jednu od najomiljenijih zimnica, ali čak i najiskusnijim domaćicama retko polazi za rukom da "pogodi" onaj prepoznatljivi ukus kupovnih kornišona. Šta je to što radimo pogrešno?

Šef restorana "Goodman" ukazao je na nekoliko grešaka koje većina kuvarica pravi, ne znajući da su one uzrok što zimnica nije uspela.

"Ako su krastavci bezukusni i meki nakon kiseljenja, to je znak da ste izabrali pogrešnu sortu. Za zimnicu su najbolji oni koji imaju krupne tačkice i 'crne bodlje'. Takođe, krastavci će biti ukusniji ako birate one sa debelom korom. Povrće treba da bude malo - ne duže od 10 cm. I obavezno probajte pre kiseljenja. Ako su krastavci gorki, tu nema pomoći - bacite ih."

Takođe, prilikom kiseljenja morate da obratite pažnju na kvalitet vode. Bolje je koristiti flaširanu ili filtriranu, nego česmovaču, savetuje kuvar.

Koristite krupnu so i izbegavajte jodiranu. Dobar savet je i da potopite krastavce u vodu pre pripreme, nekoliko sati u vodi učiniće ih čvršćim i ukusnijim.

Takođe, ne zaboravite da preokrenete zatvorene tegle, tako neće propustiti vazduh.

Kiseli Krastavci
foto: Shutterstock

A u nastavku donosimo recept za kisele krastavce...

Sastojci: 5 kg kornišona, 3 l vode, 1 l sirćeta, 3 kašike mirođije, lovorov list, 6 kašika šećera, 6 kašika soli, 1 vinobran, biber u zrnu, seme slačice.

Priprema: Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs