recept

RECEPT ZA DOMAĆI MLEVENI PARADAJZ: Pripremljen na ovaj način, može da stoji i do 2 godine, a da se ne pokvari

Izuzetno je važno naći recept prema kojem ćete spremiti zdravu zimnicu, a ovo je jedan od tih načina pripreme

Recepti
Autor:
RECEPT ZA DOMAĆI MLEVENI PARADAJZ: Pripremljen na ovaj način, može da stoji i do 2 godine, a da se ne pokvari
Recept za mleveni paradajz, Foto: Thinkstock

Bilo da ga volite ili ne, paradajz je zdrav i trebalo bi da ga jedete što češće.

Paradajz sadrži pravu riznicu vitaminima A i C, Vitamin B3 i B6, a bogat je i magnezijumom koji pokreće naše mišiće, hlor i sumpor potpomažu boljem radu jetre i bubrega, što je ključno u procesu detoksikacije tela.

Paradajz
foto: Thinkstock

Domaći mleveni paradajz

Svaka domaćica ima svoj recept, a mi vam prenosimo način pripreme mlevenog paradajza koji će opstati do dve godine.

Sastojci:

  • 10 kg paradajza
  • 5 ravnih supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • 2 vezice peršunovog lišća

Priprema:

Operite paradajz, očistite deo oko peteljki, pa plodove krupno isecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mlevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.

Samleven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno iseckali. Sve dobro promešajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.

Još jednom dobro promešajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs