UKUS KOJI SE PAMTI

OVAKO SE PRAVI TRADICIONALNA KOSOVSKA FILIJA: Jedini pravi i originalni recept! (VIDEO)

Starinski specijalitet neverovtnog ukusa

Recepti
21:40h Autor:
OVAKO SE PRAVI TRADICIONALNA KOSOVSKA FILIJA: Jedini pravi i originalni recept! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita!

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

Sastojci: 500 gr brašna, 2 kašičice soli, 500 ml vode, 200gr putera ili kajmaka.

Priprema:

Od brašna, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs