SAVRŠENSTVO UKUSA

OVAKO SE PRAVE NAJEDNOSTAVNIJE LEDENE KOCKE: Sočne, mekane i osvežavajuće, a uz OVAJ trik bez grudvica! (RECEPT, VIDEO)

Blogerka Ružica Lukić, je u emisiji "Praktična žena" podelila recept za ledene kocke.

Recepti
Autor:
OVAKO SE PRAVE NAJEDNOSTAVNIJE LEDENE KOCKE: Sočne, mekane i osvežavajuće, a uz OVAJ trik bez grudvica! (RECEPT, VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/ Prakticna zena

Ne postoji osoba koja će odbiti ledene kocke. Spada u najlepše kolače, a pri svakom zalogaju se topi. U emisiji "Praktična žena" koju vodi Nataša Pavlović gostovala je blogerka Ružica Lukić koja je specijalno za tu priliku pokazala kako da na najjednostavniji način napravite čuveni kolač.

Otkrila je i trik koje će vam dosta pomoći, ne samo kod pripreme ovog kolača, nego kod raznih poslastica. Ako brašno treba da pomešate u mleko, a da vam ne ostanu grudvice, u fil ga dodajte kroz sito. Tako ćete biti sigurni da će fil biti nežan i kremast i bez grudvica.

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 250 ml vode

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 16 kašika brašna
  • 16 kašika šećera
  • 250 g margarina

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • malo ulja
  • malo mleka

Priprema:

  • Jaja umutite penasto sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno i kakao.
  • Sve vreme mutite.
  • Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom.
  • Pecite na 180°C oko 20 minuta.
  • Šećer pomešajte sa vodom i kuvajte dok ne proključa.
  • Gotovu koru ravnomerno prelijte sirupom.
  • U pola litre mleka razmutite brašno, a presotalo mleko stavite da proključa.
  • Kada proključa dodajte šećer i meašjte dok se ne rastopi.
  • Zatim sklonite sa šporeta, pa kroz sito sipajte presotalo mleko sa brašno.
  • Tako ćete se rešiti grudvica.
  • Vratite na rignlu i sačekajte da prokuva, ali sve vreme mešajte.
  • Dodajte margarin sobne temperature i dobro umutite.
  • Premažite preko kore, a zatim prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se stegne.
  • Čokoladna glazura se pravi tako što se čokolada topi sa malo mleka i malo ulja.

Savet plus: Ovakvi filovi umeju često da se osete na brašno, ali ako dodate štapić vanile u mleko (pa izvadite kad se skuva) ili 3-4 kesice vanilin šećera dok kuvate, rešićete problem. Fil će bti ukusan i mirisaće na vanilu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs