ISPROBAJTE

IMA LI BOLJIH OD BOSANSKIH?! Ovo su najukusnije bosanske lepinje, koje ste ikada probali!(RECEPT)

Bosanske lepinje nadaleko su poznate, a mi vam donosi recept za ovo savršeno testo.

Recepti
21:51h Autor:
IMA LI BOLJIH OD BOSANSKIH?! Ovo su najukusnije bosanske lepinje, koje ste ikada probali!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

– 600 gr brašna – 10,5 gr suvog kvasca (1, 5 vrećica, vrećica od 7 gr) – 1/2 supene kašine soli – 2 čajne kašičice šećera – 510 ml vode

Priprema:

Potopiti sećer i kvasac u pola količine vode. Neka odstoji nekoliko minuta, dok se kvasac ne otopi. So dodati u brašno i prosejati. Dodati vodu sa otopljenim kvascem i šećerom i početi mesiti testo.

Dodati ostatak vode i mešiti 7 do 8 min. Ostaviti testo u posudi miksera da naraste (oko pola sata). Kada prvi put testo nadođe, lagano ga samo jednim okretom kuke od miksera premesiti.

Ponovo ostaviti testo da naraste. Posle drugog dizanja, testo lagano izručiti iz posude miksera na dosta pobrašnjenu radnu površinu. Sada otkidati komadiće testa i stavljati na dosta pobrašnjenu površinu i laganim pokretima formirati loptice.

Ostaviti loptice testa oko pola sata da "odmaraju". Uzimati jednu po jednu, počev od one prve i lagano prebaciti na papir za pečenje.

Na papiru ih malo prstima raširite i ravnalom utisnite karakteristične kockice ili rombove (po želji). Ostaviti da odmaraju dok se rerna ne ugreje na 280 stepeni.

U rernu ubaciti pleh za pečenje čim uključite rernu. Peći 5 celih minuta dok ne porumene. Ne otvarati rernu.

Pečene lepinje uspravno poređati jednu za drugom, kada se ohlade staviti u najlon kesu do upotrebe. Mogu se i zamrznuti, samo ih izvaditi da se odlede na sobnoj temperaturi i malo podgrejati u rerni ili mikrotalasnoj.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs