Ideje

7 PREDLOGA ZA RUČAK: Svaki dan novo jelo! (RECEPT)

Svaka domaćica će se složiti da je ideja za ručak već pola završenog posla oko prirpeme jela

Recepti
12:30h Autor:
7 PREDLOGA ZA RUČAK: Svaki dan novo jelo! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ponedeljak - sarmice od listova rena

Potrebno je: 20 listova rena; 2 mlada luka; 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka; 500 grama mlevenog mesa; 2 rendane šargarepe; malo ulja; 200 grama tvrdog sira; 2 kašike pavlake; 250 ml mleka; 1 jaje.

Priprema: Mladi luk, crni luk, beli luk, šargarepu i meso izdinstajte u tiganju. Listove rena "provucite" kroz ključalu, slanu vodu. Odstranite koren sa lista. U vatrostalnu činiju stavite malo ulja, zatim par listova rena, pa od ostalih listova umotajte sarme. Poređajte ih u činiju, a zatim prelijte sa smešom od jaja, mleka i sira. Sve stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Služite uz kiselo mleko.

Utorak - Juneća čorbica

Potrebno je: 300 grama junetine; 1 kašika masti; 2 čena belog luka; 2 šargarepe rendane; 4 krompira; 1 glavica crnog luka; 20-ak vrhova mlade koprive.

Priprema: Na masti izdinstati luk i šargarepu, a onda dodati koprivu i junetinu. Kada se lepo prodinsta, dodati krompir i začine (suvu začinsku papariku, so i biber). Naliti vodom i ostaviti da se ukrčka oko 45 minuta. Poslužiti sa kašikom kisele pavlake.

Sreda - Pun tanjir šareniša

Potrebno je: 1 tikvica, 2 sveže paprike; 1 šargarepa; 1 praziluk; 300 grama pilećeg filea. Začini: majčina dušica, so i biber, peršun.

Priprema: Isecite meso i povće na trake (što tanje). Zatim u tiganju propržiti prvo piletinu dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvaditi piletinu, a onda propržiti povrće. Dodati majčinu dušicu, so i biber. Sve izmešati zajedno, po želji dodati rendan tvrdi sir.

Četvrtak - Riba i povrće

Potrebno: 4 riblja filea, paradajz, paprike, tikvice, mladi krompir, crni luk, beli luk, so i biber, ulje.

Priprema: Riblji file premažite uljem, usolite i pobiberite. Zatim u vatrostalnu činiju stavite malo ulja, a ond seckano povrće. Stavite začine, dobro izmešajte, a preko stavite file ribe. Poklopite sa folijom i stavite u rernu da se ispeče oko 30 minuta na 200 stepeni. Sklonite foliju pa pecite još 10ak minuta.

Petak - Zapečeni slatki kupus

Potrebno je: 4 komada svinjskog vrata; 1 glavica mladog kupusa; 1 šargarepa; 1 glavica crnog luka; 1 paradajz; 1 paparika zelena; 1 paparika crvena. Mešavina suvog začina, senf, ulje.

Priprema: Iseckajte sitno šargarepu, luk, paradajz i papriku. U dubolj tepsiji ili šerpi stavite povrće na dno. Zatim preko njega dodajte meso koje ste bogato namazali sa senfom i mešavinom začina. Preko mesa složite krupno sečen kupus. Svaki komad svežeg kupusa premažite sa uljem, mešavinom začina i snefom. Dodajte jedno 200 ml vode. Poklopite ili pokrijte sa aluminijumskom folijom. Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta, možda i duže. Pred kraj sklonite poklopac, promešajte sve i pustite da se kupus malo zapeče.

Subota - Domaćinska pica

Potrebno je: 250 ml mlake vode, 1 kesica suvog kvasca; 1 kašičica šećera; 1 kašika soli, 300 grama brašna; 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema: U mlakoj vodi sa šećerom aktivirajte kvasac. Dodajte so i brašno pa umesite testo. Dodajte ulje pa premesite i ostavite 15 minuta da se testo "odmori". Razvucite u krug, pa stavite u tepsiju. Premažite testo sa citno seckanim belim lukom, te bogato dodajte sitan sir (urda). Preko sira stavite 200 grama sitno seckane slanine. Zapecite u rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa. Pred kraj dodajte rendan kačkavalj.

Nedelja - Pile, krompir i domaća supa

Potrebno je: 1 sveže pile; senf, ulje, suvi začin, mladi krompir.

Za supu: 2 pileća bataka, 2 šargarepe, paškanat, luk, peršun.

Priprema: Pile namažite senfom, uljem i suvim začinima. Stavite ga u tepsiju pa u rernu na 200 stepeni Celzijusa. Dok se pile peče, krompir očistite, operite pa posolite. Stavite kromir da se skuva u vodi na ringli. Skoro kuvan krompir, procedite pa dodajte u tepsiju u kojoj se peče pile. Promešajte krompi, kako bi upio sokove od pileta i ostavite da se sve zajedno zapeče.

Supu skuvajte tako što ćete u vodu prvo da dodate meso, a nakon 20 minuta kuvanja i povrće. Meso očisite od kostiju, iseckajte pa vartite u supu. Povrće sitno iseckajte. Dodajte suvi začin i biber, ali i svež peršun.

Poslužite supu, pile i krompir sa svežom salatom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs