Može kao i prilog ili glavno jelo

MANASTIRSKI KROMPIR IZ RERNE: Ručak za 200 dinara! (RECEPT)

Dodajte omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak

Recepti
Autor:
MANASTIRSKI KROMPIR IZ RERNE: Ručak za 200 dinara! (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Profimedia

Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta. Potrebni sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 150-200 ml maslinovog ulja
  • 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
  • 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
  • 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
  • origano, so, biber

Priprema: Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs