Sirniki, palačinke kojima ne nedostaje proteina omiljene su u Ukrajini i Rusiji, a najčešće se jedu za doručak s pavlakom ili marmeladom. Zvezda smese je sveži sir kome se dodaju jaja i brašno, a potom se palačinke kratko prže u tiganju. Koliko je kuvara, toliko je i malih kuhinjskih trikova, pa će tako neki odmak zagrejati tiganj, a drugi ostaviti smesu da stoji u frižideru sat vremena pre pečenja, ili pak preko noći.
Gusta smesa se može uliti direktno u tiganj ili pak vaditi u lopticama na tanjir s brašnom, gde možete oblikovati male jufke. Količina šećera i soli takođe variraju u receptima, a neki će dodati i malo sode bikarbone. U svakom slučaju, sa sirnikima teško možete pogrišiti, osim ako ne napravite premalo smese pa ostane gladnih.
Sastojci za sirniki:
- 450 g svežeg sira
- 2 jaja
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičica soli
- 1/2 šoljica brašna
- maslac i ulje za prženje
- kisela pavlaka i marmelada, za posluživanje
Priprema:
1. Kratko izmiksajte ili dobro izmešajte sveži sir tek, toliko da se bolje poveže, pa dodajte jaja, šećer, so i brašno pa ponovno izmešajte da se svi sastojci povežu u gustu smesu.
2. U tiganju zagrejte maslac i ulje, pa kad se dobro ugreje ulijte testa toliko da dobijete manje palačinke. Ostavite dovoljan razmak između svake. Pržite kratko, pa okrenite i izvadite na upijajući papir kad dobiju boju. Palačinke pržite u više tura da u tiganju ne bi bila gužva i da se ne bi slepile.
3. Poslužite s kiselom pavlako i džemom.