NEODOLJIVE

Sirniki palačinke od svežeg sira omiljeni su doručak Rusa: Brzinska poslastica - obrok, postaće vaš omiljeni!(RECEPT)

Uz kiselu pavlaku ili domaću mirisnu marmeladu siriniki se pretvaraju u senzacionalan doručak ili desert, kad poželite nešto slatko - i to u 'roku odmah'!

Recepti
18:00h Autor:
Sirniki palačinke od svežeg sira omiljeni su doručak Rusa: Brzinska poslastica - obrok, postaće vaš omiljeni!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sirniki, palačinke kojima ne nedostaje proteina omiljene su u Ukrajini i Rusiji, a najčešće se jedu za doručak s pavlakom ili marmeladom. Zvezda smese je sveži sir kome se dodaju jaja i brašno, a potom se palačinke kratko prže u tiganju. Koliko je kuvara, toliko je i malih kuhinjskih trikova, pa će tako neki odmak zagrejati tiganj, a drugi ostaviti smesu da stoji u frižideru sat vremena pre pečenja, ili pak preko noći.

Gusta smesa se može uliti direktno u tiganj ili pak vaditi u lopticama na tanjir s brašnom, gde možete oblikovati male jufke. Količina šećera i soli takođe variraju u receptima, a neki će dodati i malo sode bikarbone. U svakom slučaju, sa sirnikima teško možete pogrišiti, osim ako ne napravite premalo smese pa ostane gladnih.

Sastojci za sirniki:

  • 450 g svežeg sira
  • 2 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/2 šoljica brašna
  • maslac i ulje za prženje
  • kisela pavlaka i marmelada, za posluživanje

Priprema:

1. Kratko izmiksajte ili dobro izmešajte sveži sir tek, toliko da se bolje poveže, pa dodajte jaja, šećer, so i brašno pa ponovno izmešajte da se svi sastojci povežu u gustu smesu.

2. U tiganju zagrejte maslac i ulje, pa kad se dobro ugreje ulijte testa toliko da dobijete manje palačinke. Ostavite dovoljan razmak između svake. Pržite kratko, pa okrenite i izvadite na upijajući papir kad dobiju boju. Palačinke pržite u više tura da u tiganju ne bi bila gužva i da se ne bi slepile.

3. Poslužite s kiselom pavlako i džemom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs