Istorija

MISTERIJA ZVANA JURIJ GAGARIN: Zašto je baš on izabran za let u svemir i kako je poginuo? (FOTO)

Danas se navršava 60 godina od kako je Jurij Gagarin prvi put krenuo na put u svemir

Lifestyle
17:34h Autor:
MISTERIJA ZVANA JURIJ GAGARIN: Zašto je baš on izabran za let u svemir i kako je poginuo? (FOTO)
Foto: Profimedia

Bilo je to 12. aprila 1961. godine, kada je ruski kosmonaut Jurij Gagarin putovao u svemir u kapsuli Vostok 1. Njegov let trajao je tačno 108 minuta, a kada se vratio, postigao je svetsku slavu.

Međutim, to je bio njegov jedini let u svemr, jer je Jurij poginuo 1968. godine i nikad nije doživeo da vidi kako čovek hoda po Mesecu.

Donosimo vam 10 činjenica o Juriju Gagarinu, prvom čoveku u svemiru:

1. Njegova porodica stradala je od nacista

Jurij Gagarin je rođen 9. marta 1934. godine. Njegov otac Aleksej je bio stolar, a majka Ana mlekarica. Jurij je bio treće od četvoro dece. Kao i milioni drugih sovjetskih porodica, Gagarini su stradali od nacista u Drugom svetskom ratu. Klušin, njegovo rodno mesto, je zarobljen 18. oktobra 1941. godine tokom nemačkog napredovanja na Moskvu i njegova škola je izgorela.

Nemački oficir zauzeo je kuću Gagarinovih, prisiljavajući ih da pređu u pomoćnu kuću, napravljenu od blata, u kojoj su proveli 21 mesec i tu dočekali kraj okupacije.

Jedan nemački oficir obesio je Jurijevog mlađeg brata Borisa o drvo i ostavio ga da umre, ali ga je majka spasla. Boris se nikad nije oporavio od tog događaja i obesio se nekoliko godina kasnije.

Nemci su teško ranili Jurijevu majku, posekavši je kosom preko noge, a njegov otac Aleksej je pretučen kada je pokušao da sabotira mlin u kojme je radio. Stariji brat Valentin i sestra Zoja, poslati su u okupiranu Poljsku kao robovi, a vratili su se tek kada se rat završio.

Jurij Gagarin
foto: Profimedia

2. Jurij Gagarin je oduvek bio fasciniran avionima

Jurijevi omiljeni predmeti u školi bili su matematika i fizika, koje mu je predavao penzionisani pilot. Jurij je bio zainteresovan za učenje i uživao je u izradi maketa aviona, otkako je borbeni avion Jakovljev tokom rata hitno sleteo u njegovo selo. Gagarin se pridrućio lokalnom aero klubu i naučio da leti lakim avionima kao sovjetski vazdušni pitomac.

3. Jedva položio pilotsku školu

1955. Gagarin je pohađao školu vojnog pilota u Orenburgu. Tokom ispita, dva puta se trudio da spusti avion MiG-15, i zamalo je prouzrokovao pad. Njegov komandant pružio je Juriju još jednu šansu, dajući mu jastuk da sedne, što je značilo da iz kokpita može jasnije da vidi i uspeo je da sleti.

4. Bio je među 20 odabranih za obuku za let u svemir

Po završetku studija 1957. godine, Jurij se pridružio sovjetskom vazduhoplovstvu kao poručnik. Ubrzo nakon što se oženio svojom suprugom Valentinom, Gagarin je započeo dužnost pilota borbenog aviona u vazdušnoj bazi Luostari. Luna 3 je lansirana 6. oktobra 1959. godine - ubrzo nakon što je Gagarin unapređen u starijeg poručnika i izrazio interesovanje da postane kosmonaut. Tajni postupak odabira čoveka koji će leteti u svemir , započeo je 1960. godine. Centralna letačka lekarska komisija ograničila je svoj izbor na pilote starosti između 25-30 godina. Da bi stali u malu kapsulu Vostok, kandidati nisu smeli da budu teži od 72 kg i viši od 160cm.

Od užeg spiska od 154 kvalifikovanih pilota, 20 ih je odobrio Odbor za akreditacije sovjetske vlade. Navodno, kada su tražili da anonimno glasaju za kandidata pored sebe, želeli bi da prvi lete, svi osim tri kandidata izabrali su Gagarina. Gagarin je izabran za elitnu trenažnu grupu, „Sočijska šestorka“ - prvi kosmonauti programa Vostok. Posle testova fizičke i psihološke izdržljivosti (uključujući vežbu bez kiseonika. testove G-sile i duži boravak u izolacionim komorama) Gagarin je izabran za najboljeg kandidata. On i sledeći najbolje rangirani kosmonaut Titov poslati su 7. aprila na obuku u letelici spremnoj za let.

Jurij Gagarin
foto: Profimedia

5. Njegovo poreklo mu pomoglo da se "progura"

Dok je Titov poticao iz srednje klase, Gagarin je bio sin skromnih radnika - nešto što je sovjetsko rukovodstvo možda nastojalo da iskoristi kao demonstraciju da čak i oni koji potiču iz skromnih porodica mogu uspeti u komunizmu. Međutim, drugi tvrde da je Gagarinov učinak tokom procesa odabira bio važniji faktor.

6. Let u svemir, trajao je tačno 108 minuta

12. aprila 1961. godine u 09:07 po lokalnom vremenu, Gagarin je sedeo na vrhu rakete visoke 30 m. Imao je samo 27 godina, uzvikujući " Evo nas!", lansirao se u svemir.

Gagarinov let trajao je 108 minuta, na maksimalnoj nadmorskoj visini od 187 milja. Niko nije znao kakav će efekat imati, pa je odlučeno da će svemirska letelica biti u potpunosti vođena automatskim sistemom upravljanja. Gagarin je dobio zatvorenu kovertu sa šiframa koja mu je omogućavala da preuzme kontrolu nad svemirskom letelicom ako se izgubi kontrola sa zemlje. Gagarin je mogao da jede hranu kroz cevčice iz neke vrste tetrapaka,a komunicirao je sa Zemljom koristeći visokofrekventni radio i telegrafski ključ. Jedna od izjava koja se pripisuje Gagarinu tokom njegovih 1 sata i 48 minuta u svemiru bila je: „Let se odvija normalno; Ja sam dobro." Gagarina je takođe očigledno pogodio pogled kroz prozor kapsule, komentarišući Zemljinu „prelepu auru“ i upečatljive senke koje su oblaci bacali na površinu Zemlje. Po povratku, Gagarin je rekao: „Osećaj bestežinskog stanja bio je pomalo nepoznat u poređenju sa Zemljom. Kružio sam Zemljom u orbitalnom svemirskom brodu, divio sam se lepoti naše planete ”.

Jurij Gagarin
foto: Profimedia

7. Sleteo je koristeći padobran

Kablovi koji povezuju modul za spuštanje svemirske letelice sa servisnim modulom nisu uspeli da se odvoje tokom Gagarinovog ponovnog ulaska kroz atmosferu, što je izazvalo hitno sletanje. Gagarin je padobranom skočio u blizini reke Volge pre nego što je njegova kapsula udarila o zemlju. Neki izveštaji navode da Vostok 1 nije imao motore da uspori njegov ponovni ulazak i da ionako nije imao načina da bezbedno sleti, pa se Gagarin izbacio „kako je planirano“. Da bi se misija računala kao službeni let u svemir, pilot je morao da sleti sa svemirskom letelicom, pa su sovjetski lideri naveli da je Gagarin dodirnuo Vostok 1, ne otkrivajući da li je izbačen sve do 1971. Nakon leta, Gagarin je održao konferenciju za novinare u Moskvi. Pozvani su strani izveštači - sa predstavnicima Komunističke partije kako bi bili sigurni da Gagarin pričao ono što treba.

8. Postao je heroj

Harizmatični Jurij postigao je svetsku slavu, obilazeći zemlju uzduž i popreko i potpisujući autograme.

Manje od mesec dana kasnije, astronaut Merkura Alan Šepard postao je prvi Amerikanac u svemiru, ali čast da budu prvi pripala je Sovjetskom Savezu. Gagarin je nagrađen mnogim medaljama i titulama, uključujući Orden Lenjina i „Heroj Sovjetskog Saveza“, što je bila najviša čast.

9. To je bio njegov prvi i poslednji let u svemir

Gagarin i njegova supruga Valentina imali su dve ćerke, Galju i Lenu. Slava i velika popularnost su od Gagarina napravili alkoholičara, ali krajem 1960-ih vratio se svom treningu. Status Gagarina kao heroja značio je da su službenici pokušavali da ga drže podalje od aviona i letova, zabrinuti da bi on mogao stradati u nesreći. U nadi da će se vratiti u svemir, 1967. godine, Gagarin je služio kao rezervni pilot Vladimira Komarova na Sojuzu 1. Kada se Komarov let završio fatalnom nesrećom, Gagarinu je na kraju zabranjeno da se obučava i učestvuje u daljim svemirskim letovima.

10. Misterija Gagarinove smrti

27. marta 1968. leteću u trenažnom avionu, Jurij Gagarin je poginuo. Avion se srušio u šumi u blizini Kiržača.

Do dan danas uzrok pada aviona nije razrešen što je bilo plodno tlo za razne misterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs