neverovatnog ukusa!

Bombolone: Savršene italijanske krofne sa nadevom koji se topi u ustima! (RECEPT)

Italijanske bombolone, ili „bombe“ pune mirisnog poslastičarskog fila, marmelade, čokolade ili pistaćija jedu najčešće za doručak, uz kapućino...

Recepti
13:07h Autor:
Bombolone: Savršene italijanske krofne sa nadevom koji se topi u ustima! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Teške u ruci, ali mekane pod zubima, „Italijanke“ se od naših krofni razlikuju po količini fila. Umesto pekmeza u tragovima, bombolonima ne nedostaje čokolade, maskarponea, marmelade, pistaćija ili poslastičarskog fila s kojom kapi limončela. Italijani bombolone, ili „bombe“ jedu najčešće za doručak, uz kapućino.

Svaka domaćica ima svoj princip, ali među savetima za savršene bombolone je strpljivo mućenje mikserom. Ako mutite sastojke za testo, nemojte preterati s brzinom – najbolje je to raditi na nižim okretajima miksera. Prilikom prženja u loncu treba biti barem 8 centimetara ulja, a gužve u njemu ne sme biti kako se ulje ne bi ohladilo. Idealna temperatura ulja je oko 170 stepeni.

Nakon prženja, krofne ostavite dva minute da se hlade na ubrusu, a potom, dok su još uvek vruće ih uvaljajte u šećer kako bi se zalepio. Filom ih napunite kad se ohlade, i nemojte štedeti.

Sastojci za bombolone:

  • 280 g oštrog brašna
  • 280 g glatkog brašna
  • 3 velika jaja
  • 90 g putera
  • 100 g šećera + za posipanje
  • 120 ml tople vode
  • 1 kačićica ekstrakta vanile
  • 7 g kvasca
  • 1 prstohvat soli
  • ulje za prženje

Poslastičarski krem, marmelada ili čokolada za filovanje

Priprema:

1. Stavite brašno, šećer i kvasac u posudu pa promešajte. Po brašnu rasporedite kockice putera pa dodajte jaja i mlako mleko, vanilu i so.

2. Pričvrstite kuku za testo, a zatim mutite na maloj brzini 10 minuta. Nakon 10 minuta testo treba da postane glatko, elastično i lagano lepljivo Stavite testo na čistu radnu površinu, premesite ga dva do tri puta pa oblikujte u kuglu.

3. Stavite testo u nauljenu posudu pa pokrijte plastičnom folijom. Ostavite 2-3 sata ili dok se ne utrostruči. Kad se testo digne, prebacite ga na čistu radnu površinu tako da izbacite iz njega vazduh, a zatim ga nekoliko puta umesite u kuglu. Poravnajte testo rukama, a zatim razvaljajte u pravouganik debljine 1,5 cm.

4. Rezačem za keks ili čašom isecite okrugle krofne razmere oko 9 cm. Ostatke testa možete iseći u oblike za prženje ili ih ponovo umesiti i ponovo razvaljati da biste oblikovali još krofni.

Oblikovano testo stavite na dasku ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje i labavo pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat do sat i po ili dok se ne utrostruči.

5. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu na 170 stepeni . isecite papir za pečenje na kvadrate tako da se svaka krofna nalazi na svom papiru.

6. Pažljivo ubacite krofne u ulje i odmah uklonite papir hvataljkama. Pržite ih u više tura, bez pretrpavanja lonca po 2 minuta sa svake strane.

7. Izvadite krofne i ocedite ih na kuhinjskom unrusu oko 2 minuta, a zatim ih uvaljajte u šećer. Ostavite krofne da se ohlade pre punjenja.

8. Malim nožem zarežite krofne pa služeći se vrećicom ili špricom napunite ih poslastičarskim kremom ili željenim nadevom. Poslužite odmah ili čuvajte u plastičnim posudama 1-2 dana.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs