probajte

Beogradska krempita - nema bolje: Pronašli smo recept iz restorana koji je ušao u istoriju!

Ima krempita i krempita... Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi poslastičarnicu u Prizrenskoj, treći će reći da su one iz "Kluba književnika" već ušle u istoriju, kao što je to slučaj i sa mnogim dogodovštinama, ličnostima, razgovorima i idejama koje su od 1946. godine obeležile ovaj čuveni restoran u Francuskoj 7. Evo recepta :

Recepti
Autor:
Beogradska krempita - nema bolje: Pronašli smo recept iz restorana koji je ušao u istoriju!
Foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 14 žumanaca
  • 200 grama šećera
  • 2,2 litra mleka
  • 40 grama želatina
  • Tri kesice vanilin-šećera
  • 400 grama praha za šlag
  • 500 grama zamrznutog lisnatog testa

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava".

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs