probajte

Savršen sos za špagete, meso ili kao namaz: Pravi se za čas, svi ga obožavaju! (RECEPT)

Tražite recept za jednostavan, brz i superkremasti sos od šampinjona koji možete da poslužite kao toplo predelo, kao sos za testeninu, kao prilog uz omiljeno mesno jelo ili kao hladni namaz uz krekere? Našli st!e ga!

Recepti 18.11.2020. - 08:01h Autor: Stil / punkufer.hr
Foto: Shutterstock

Budući da su šampinjoni gljive koje su dostupne tokom cele godine, nemaju preintenzivan ukus, pa ih vole i oni koji i nisu baš neki veliki ljubitelji gljiva, a i cenovno su svima prihvatljive, sos od šampinjona idealno je jelo kojim možete upotpuniti baš svaki jelovnik.

 

Ovaj se sos izuzetno brzo i lako priprema, može se poslužiti kao toplo predjelo uz tostirani hleb ili kao prilog uz vaše omiljeno mesno jelo. Najfiniji je kad se konzumira odmah, dok je još topao, ali možete ga jesti i hladnog kao namaz uz krekere. Setite se svakako da jednom termički obrađene gljive nije preporučljivo podgrevati.

 

Šampinjoni su vrlo zahvalne gljive jer se mogu spremati na bezbroj načina, a jedan je od bržih grilovanje ili prženje na taginju. Ako vam šampinjoni iz tiganja ne uspevaju onako kako ste zamislili, sigurno će pomoći trik za savršeno pečene šampinjone iz tiganja.

 

Sastojci:

 

  • 500 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • 2 režnja belog luka
  • 2 grančice svežeg timijana
  • 2 prstohvata soli
  • malo sveže mevenog crnog bibera
  • 100 ml belog vina
  • 200 ml slatke pavlake
  • maslinovo ulje
  • grančica svežeg peršuna

Priprema:

 

1. Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati) pa ih isciite na sitnije. Praziluk operite, osušite pa ga iseckajte na tanke kolutiće.

 

2. U široku zagrejanu posudu ulijte maslinovo ulje, 2 stisnuta režnja belog luka, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da beli luk ne zagori). Potom dodajte praziluk koji pržite na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.

 

3. Dodajte šampinjone te nastavite pirjati još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Ulijte vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.

 

4. Posolite i pobiberite pa dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5 minuta dok se soso lepo ne poveže.

 

5. Sos pospite sitno iseckanim peršunom i poslužite. Prelijte ga po tostiranom hlebu, njime prelijte omiljenu testeninu ili ga poslužite uz pečena pileća prsa i drugo pečeno meso.

 

Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...