7 vrhunskih jela bez mesa: Predlozi za ručak za 7 zdravih obroka, da pročistite creva posle praznika

Nije problem skuvati, problem je pronaći svakodnevno inspiraciju, a da se jelovnik ne svede na 4 sastojka

Recepti
12:24h Autor:
7 vrhunskih jela bez mesa: Predlozi za ručak za 7 zdravih obroka, da pročistite creva posle praznika
Foto: Bakina kuhinja

Svaki dan isto, samo sa drugim začinima. Ukoliko i vi mučite ovakvu muku, mi imamo rešenje za vas. Ovo su predlozi za vaš ručak u narednih 7 dana, ali zdravih obroka i bez mesa, da oporavite stomak i creva posle novogodišnjih i božićnih praznika.

Evo sedmodnevnog plana za ručak bez mesa, sa receptima za svaki dan:

Dan 1: Povrtna čorba

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 1 glavica luka
  • 2 krompira
  • 1 paprika crvena
  • 1 tikvica
  • 2 paradajza
  • 1 šolja graška
  • 4 šolje povrtnog temeljca
  • So, biber, začini po ukusu

Priprema:

Isecite sve povrće na manje komade. U velikoj šerpi, propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, krompir, tikvicu, paradajz i grašak. Sipajte povrtni temeljac i pustite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte dok povrće ne omekša.

Začinite po ukusu.

čorba, vitaminska čorba
foto: Bakina kuhinja

Dan 2: Grčka salata sa kinoom

Sastojci:

  • 1 šolja kinoe
  • 1 krastavac
  • 1 crveni luk
  • 1 crvena paprika
  • Masline
  • Sir feta
  • Maslinovo ulje, limunov sok, so, biber

Priprema:

Skuvajte quinou prema uputstvima na pakovanju. Isecite povrće na kockice. Pomešajte quinou sa povrćem, dodajte masline i sir feta. Prelite salatu mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.

Začinite po ukusu.

grčka salata
foto: Profimedia

Dan 3: Čorba od tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, sveži peršun
Čorba od tikvica
foto: Bakina kuhinja

Priprema: Isecite povrće na kockice. Na maslinovom ulju propržite luk, dodajte šargarepu, krompir i tikvice. Sipajte vodu da pokrije povrće i kuvajte dok omekša. Na kraju posolite, pobiberite i dodajte seckani peršun. Po želji, možete je izblendati u krem-čorbu.

Dan 4: Povrće sa feta sirom

Sastojci:

  • 400g fete sira
  • Brokoli
  • Šargarepa
  • Crvena paprika
  • Soja sos
  • Đumbir, beli luk, začini
Povrće, Zdrava hrana
foto: Shutterstock

Priprema:

Isecite tofu na kocke i propržite ga na malo ulja dok ne postane hrskav. Dodajte iseckano povrće i nastavite prženje. Dodajte soja sos, đumbir, beli luk i ostale začine. Kuvajte dok povrće ne omekša, ali zadrži hrskavost.

Dan 5: Proja sa spanaćem

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g belog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g svežeg spanaća
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • So po ukusu

Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi sjedinite jogurt, ulje i seckani spanać, pa to dodajte u suve sastojke. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite na 200°C dok ne porumeni.

Proja
foto: Printscreen/youtube

Dan 6: Rižoto sa pečurkama

Sastojci:

  • 2 šolje pirinča za rižoto
  • Pečurke (šampinjoni, bukovače)
  • Luk
  • Belo vino
  • Povrtni temeljac
  • Maslac, parmezan, začini

Priprema:

Propržite luk na maslacu dok ne postane staklast. Dodajte iseckane pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i mešajte dok ne postane staklast. Dodajte malo vina i pustite da ispari.

Postepeno dodajte povrtni temeljac uz stalno mešanje dok pirinač ne bude skuvan. Sklonite sa vatre, dodajte parmezan i začinite po ukusu.

Dan 7: Salata sa lećem i avokadom

Sastojci:

  • Kuvani leća
  • Avokado
  • Crveni luk
  • Peršun
  • Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber
Salata sa lećem i avokadom
foto: Shutterstock

Priprema:

Pomešajte kuvanu leću sa iseckanim avokadom, crvenim lukom i peršunom. Prelite salatu mešavinom limunovog soka i maslinovog ulja.

Začinite po ukusu.

Ovi recepti nude raznovrsne obroke bez mesa za sedam dana, pružajući ukusne i hranljive opcije za svaki dan u nedelji. Uživajte u pripremi i obrocima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs