Svaki dan isto, samo sa drugim začinima. Ukoliko i vi mučite ovakvu muku, mi imamo rešenje za vas. Ovo su predlozi za vaš ručak u narednih 7 dana, ali zdravih obroka i bez mesa, da oporavite stomak i creva posle novogodišnjih i božićnih praznika.
Evo sedmodnevnog plana za ručak bez mesa, sa receptima za svaki dan:
Dan 1: Povrtna čorba
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 1 glavica luka
- 2 krompira
- 1 paprika crvena
- 1 tikvica
- 2 paradajza
- 1 šolja graška
- 4 šolje povrtnog temeljca
- So, biber, začini po ukusu
Priprema:
Isecite sve povrće na manje komade. U velikoj šerpi, propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, krompir, tikvicu, paradajz i grašak. Sipajte povrtni temeljac i pustite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte dok povrće ne omekša.
Začinite po ukusu.
Dan 2: Grčka salata sa kinoom
Sastojci:
- 1 šolja kinoe
- 1 krastavac
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika
- Masline
- Sir feta
- Maslinovo ulje, limunov sok, so, biber
Priprema:
Skuvajte quinou prema uputstvima na pakovanju. Isecite povrće na kockice. Pomešajte quinou sa povrćem, dodajte masline i sir feta. Prelite salatu mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
Začinite po ukusu.
Dan 3: Čorba od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- Maslinovo ulje
- So, biber, sveži peršun
Priprema: Isecite povrće na kockice. Na maslinovom ulju propržite luk, dodajte šargarepu, krompir i tikvice. Sipajte vodu da pokrije povrće i kuvajte dok omekša. Na kraju posolite, pobiberite i dodajte seckani peršun. Po želji, možete je izblendati u krem-čorbu.
Dan 4: Povrće sa feta sirom
Sastojci:
- 400g fete sira
- Brokoli
- Šargarepa
- Crvena paprika
- Soja sos
- Đumbir, beli luk, začini
Priprema:
Isecite tofu na kocke i propržite ga na malo ulja dok ne postane hrskav. Dodajte iseckano povrće i nastavite prženje. Dodajte soja sos, đumbir, beli luk i ostale začine. Kuvajte dok povrće ne omekša, ali zadrži hrskavost.
Dan 5: Proja sa spanaćem
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g belog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g svežeg spanaća
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- So po ukusu
Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi sjedinite jogurt, ulje i seckani spanać, pa to dodajte u suve sastojke. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite na 200°C dok ne porumeni.
Dan 6: Rižoto sa pečurkama
Sastojci:
- 2 šolje pirinča za rižoto
- Pečurke (šampinjoni, bukovače)
- Luk
- Belo vino
- Povrtni temeljac
- Maslac, parmezan, začini
Priprema:
Propržite luk na maslacu dok ne postane staklast. Dodajte iseckane pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i mešajte dok ne postane staklast. Dodajte malo vina i pustite da ispari.
Postepeno dodajte povrtni temeljac uz stalno mešanje dok pirinač ne bude skuvan. Sklonite sa vatre, dodajte parmezan i začinite po ukusu.
Dan 7: Salata sa lećem i avokadom
Sastojci:
- Kuvani leća
- Avokado
- Crveni luk
- Peršun
- Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Pomešajte kuvanu leću sa iseckanim avokadom, crvenim lukom i peršunom. Prelite salatu mešavinom limunovog soka i maslinovog ulja.
Začinite po ukusu.
Ovi recepti nude raznovrsne obroke bez mesa za sedam dana, pružajući ukusne i hranljive opcije za svaki dan u nedelji. Uživajte u pripremi i obrocima!