ZA SLADOKUSCE I GURMANE

Tiho pečeni paradajz: Savršen za salatu, uz bruskete, a može dugo da stoji! (RECEPT)

Paradajz se može pripremati na razne načine, ali ovaj način pripreme kod nas nije uobičajen i zato ste u prilici da probate nešto novo. Tiho pečeni paradajz savršeno se slaže uz sir, ali se može koristiti i ako pripremate bruskete ili pečeno meso.

Recepti
Autor:
Tiho pečeni paradajz: Savršen za salatu, uz bruskete, a može dugo da stoji! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 6-10 komada zrelog paradajza, poželjno onog koji ima manje tečnosti
  • 4-6 čenova belog luka
  • 1-2 kašike suvog origana
  • 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • morska so i sveže mleveni biber po ukusu
  • nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje

Priprema:

Zagrehati rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz iseći po dužini, ako je okrugao iseći ga popreko. Da ne bude zabune, treba ga iseći na tanke komade. Staviti ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

U činiju staviti propasirani ili sasvim sitno seckani beli luk, suvi origano, so, biber i maslinovo ulje i dobro sve izmešati. Kašikom obilno premazati obilato svaku sečenu stranu paradajza.

Paradaj peći oko pola sata i povremeno proveriti da ne izgori, ako je potrebno, smanjiti temperaturu.

Tiho pečeni paradajz, možete naslagati u teglicu, preliti maslinovim uljem i držati u frižideru do upotrebe. Servirati sa svežim bosiljkom.

Ako se vruć pečeni paradajz stavi u vruće sterilizovane tegle, prelije maslinovim uljem, zatvori i stavi u zagrejanu, ali isključenu rernu i ostavi da se u njoj ohladi, može se na hladnom mestu čuvati duže vreme. Što znači da možete napraviti i veće količine.

(Stil.kurir.rs/Vijesti)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs