Probajte

Sicilijansko jelo za kojim luduje ceo svet: Pasta alla Norma je specijalitet koji se ne zaboravlja! (RECEPT)

Iako je pasta alla Norma poznata po patlidžanima, paradajz je taj koji pruža najviše ukusa. Trebaće vam i bosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk...

Recepti
Autor:
Sicilijansko jelo za kojim luduje ceo svet: Pasta alla Norma je specijalitet koji se ne zaboravlja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Pasta alla Norma je sicilijanski specijalitet koji navodno deli ime s Belinijevom operom. Prema drugoj teoriji nastala je kao "norma" za ostala jela nastala u Kataniji, a brojni se kuvari slažu da jelo svoj "vulkanski" izgled erupcije paradajza i patlidžana duguje Etni.

Čak i Džejmi Oliver tepa toj testenini s patlidžanima i paradajzom kao "zagrljaju iz tanjira".

I oni koji inače ne vole patlidžane vole je i pružaju priliku preukusnom sosu, a kako ne bi bili gorki, prethodno ih posole i kasnije "ocede" od gorčine. Neki kuvari tvrde da se tako manje napiju ulja tokom pečenja.

Patlidžani se mogu iseći na tanke tračice pa će jelo biti primamljivijeg izgleda, a odlučite li se na kockice, lakše ćete ih jesti. U zavisnosti od toga koliko pazite na liniju, možete ih propržiti u tiganju, na roštilju ili u dubokom ulju.

Iako je pasta alla Norma poznata po patlidžanima, paradajz je taj koji pruža taj poseban ukus. Trebaće vam i bosiljak, a neke sicilijanske domaćice dodaju i prstohvat čilija, kao i češnjak ili luk.

Kad je reč o testenini, imate slobodu izbora - odlična su opcija špageti ili nešto deblji bukatini, pene ili rigatoni. Važno je samo da odaberete oblik koji će spretno pokupiti mirisni sos. Bez sira nema Norme. Parmezan i rikota fino podižu ostale ukuse.

Sastojci za pastu alla Norma:

  • 1 veliki patlidžan
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 3 češnja belog luka
  • 4 paradajza ili limenka pelata
  • 25 g bosiljka
  • 150 g – 200 g testenine
  • 1 kašika parmezana

Priprema:

1. Patlidžan isecite na trake ili kockice, posolite i ostavite sa strane pola sata.

2. Zagrejte pola količine ulja u tiganju.

3. Patlidžane isperite u hladnoj vodi, obrišite ubrusom pa ubacite na tiganj na 15-20 minuta uz povremeno okretanje.

4. Zagrejte ostatak ulja i dodajte iseckani beli luk pa nakon nekoliko minuta ubacite i paradajz i polovinu bosiljka. Kuvajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta dok se sos ne zgusne pa dodajte patlidžane i kuvanu testeninu.

5. Posipajte sirom i ostatkom bosiljka pa poslužite.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs