Šakšuka je jelo poreklom iz arapskih zemalja, koje se tipično služi za doručak, ali može da bude i dobra varijanta za branč, odnosno užinu u toku dugog i napornog dana. Bitan deo tradicionalne arome šakšuke je paradajz, ali ovom prilikom ćemo vam predstaviti recept koji umesto paradajza koristi zeleno povrće bogato proteinima. U pitanju je zdrav recept bogat vlaknima, vitaminom K i naravno proteinima.
Sastojci:
- 5 špargli
- 2 stabljike celera
- Četvrtina praziluka
- 1 zelena paprika
- 150g šampinjona
- 4 jajeta
- 3/4 konzerve zelenog sočiva
- 600ml bujona od povrća
- 2 pregršta spanaća
- 1 mladi luk
- Pola kašičice muskatnog orašćića
- Pola kašičice mlevene paprike
- 2 čena belog luka, seckana
- Peršun
- Tucana paprika
- Seme susama
- Maslinovo ulje
Priprema:
Stavite sve sveže povrće (osim mladog luka) u veliki tiganj i propržite na maslinovom ulju 3 minuta. Dodajte muskatni oraščić, beli luk i 50ml bujona od povrća i nastavite da mešate 5 minuta.
Dodajte sočivo, spanać i preostali bujon i krčkajte još 8-10 minuta.
Kašikom napravite četiri udubljenja za jaja, poput bunara, i razbijte po jedno jaje u svaki od njih. Krčkajte dok se jaja ne skuvaju. Možete ubrzati proces poklapanjem tiganja.