Potrebni sastojci za četiri osobe:
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 1-2 tikvice
- 1 šolja pirinča za rižoto
- 2-4 žlice rendanog kačkavalja (čedar)
4-6 kašičica belog vina
Priprema:
Na ulju dinstati luk dok ne postane staklast, malo dolivati vodoe da ne potamni. Dodati tikvicu nasečenu na kockice i ponovo kratko prodinstati. Nakon par minuta dodati i pirinač i sve dobro promešati. Dinstati na laganoj varti, dolivajući supu od povrća ili vodu. Pirinač ne sme plivati, a ne sme ni ostati sa premalo vode. Potrebno je stalno mešati i dolivati po malo tečnosti.
Pred sam kraj dodati vino, ponovo promešati pa dodati i izrendani sir. Količina i vrsta sira i vina po želji.
Posluživanje
Ovakav rižoto može biti i prilog i glavno jelo, a odličan je i kao predjelo uz čašu dobrog belog vina.
Prijatno!