SAVRŠEN OBROK

Pita savijača od spanaća i sira: Slasna večera kojoj ćete se uvek vraćati! (RECEPT)

Donosimo vam fantastičan recept za pitu od koje će se najesti cela porodica

Recepti
Autor:
Pita savijača od spanaća i sira: Slasna večera kojoj ćete se uvek vraćati! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml tople vode
  • so

Sastojci za punjenje:

  • 500 grama sira
  • 300 grama spanaća (opran i naseckan)
  • 2 kašike kisele pavlake

Dodatno:

  • Brašno za posipanje
  • ulje
  • 5-6 kašika mleka

Pastirska pita: Raskošno i slasno gurmansko zadovoljstvo koje budi sva čula! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema testa:

  • Ako je moguće, bilo bi sjajno prosejati brašno jer tada testo postane prozračnije i puno se lakše razvlači.
  • Brašnu dodajte 1/3 kašičice soli, a zatim dodajte toplu vodu. Postoji razlika kada koristite hladnu ili toplu vodu. Ako dodate hladnu vodu, moraćete duže pričekati da se testo odmori (oko 1,5 do 2 sata), ali testo će se lakše razvući. Ako koristite toplu vodu, tada će testo biti spremno za upotrebu za otprilike pola sata.
  • Testo mesite nekoliko minuta da se dobro spoje sastojci i prestane se lepiti za posudu.
  • Po potrebi dodajte još brašna ako je testo prelepljivo.
  • Prebacite testo na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu.
  • Ostavite da odmara na tanjiru premazanim uljem najmanje pola sata – pripazite da vrh testa takođe premažete uljem kako se ne bi presušio.
  • Nakon pola na radnu površinu položite krpu ili stolnjak koja će je prekriti u celosti i posipajte je s malo brašna, takođr pobrašnite ruke i testo.
  • Pomoću valjka razvucite testo tanko koliko možete. Zagrejte malo ulja i u malim količinama ga prelijte po testu, a rukama ga ravnomerno rasporedite.
  • Zavucite ruke ispod testa i pažljivo ih lagano izvlačite, dlanovima okrenutim prema gore tako da testo dodirujete samo vrhovima prstiju.
  • To ponavljajte po celom testu dok ga ne razvučete u svakom smeru.

Priprema nadeva i pečenje:

  • Za nadev dodajte oprani i naseckani spanać zajedno sa sirom, kiselom pavlakom i malo soli.
  • Nadev rasporedite po testu i pomoću krpe zarolajte.
  • Posudu za pečenje premažite uljem (možete koristiti i svinjsku mast ili maslac) i prebacite „pitu“ praveći spiralni oblik počevši od sredine posude.
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200 Celzijusa 30 minuta.
  • Pet minuta pre kraja izvadite pitu i premažite je mlekom (5-6 kašika)da kora ne postane previše hrskava.
  • Kada je pita gotova ostavite je da se “odmara” desetak minuta – tek toliko da se vrući sir dovoljno ohladi.

Lenja pita od blitve i sira: Lako se pravi, a brzo jede! (VIDEO, RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs