Mekane kremaste kockice

Najlepši starinski kolač sa žutim filom: Recept koji ne sme da padne u zaborav!

Nezaboravan ukus!

Recepti
Autor:
Najlepši starinski kolač sa žutim filom: Recept koji ne sme da padne u zaborav!
Foto: Youtube Printscreen / Sašina Kuhinja

Sastojci za testo: 350 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, 1 kašika soka od limuna, 400 ml mleka, 150 ml ulja, 200 g mlevenih oraha, 400 g brašna, prstohvat soli, 1 prašak za pecivo.

Žuti fil: 700 ml mleka, 100 g šećera, 2 pudinga od vanile, 125 g margarina ili putera.

Braon fil: 700 ml mleka, 100 g šećera, 2 pudinga od čokolade, 125 g margarina ili putera.

Priprema: Prvo se pravi testo: šećera, vanilin šećer, jaja i kašika soka od limuna mutiti dok se ne dobije smesa jarko žute boje. Uz neprestano mućenje lagano dodavati mleko na najvećoj brzini, pa smanjiti brzinu i lagano dodavati ulje i mlevene orahe, uz neprestano mućenje. Kašiku po kašiku dodavati i brašno prethodno pomešano sa solju i praškom za pecivo.

Veliki pleh od rerne dobro podmazati i posuti brašnom, pa izliti smesu i peći na 170 stepeni 30 minuta. Isključiti rernu, odškrinuti je i ostaviti kolač unutra još 10 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti 20 minuta u plehu da se hladi, pa izvaditi koru i preseći na pola, da se dobiju dve velike, tanje kore. Jednu vratiti u pleh, ako treba poravnati nožem.

Pripremiti žuti fil: 2 pudinga od vanile razmutiti u 100 ml mleka, a ostatak staviti da provri sa100 g šećera. U skuvan puding ubaciti 125 g margarina ili putera i mešati žicom dok se potpuno ne otopi i sjedini s filom. Preliti preko prve kore, pa preklopiti drugom korom.

Braon fil skuvati na isti način kao žuti, i preliti preko druge kore.

Posuti seckanim orasima i ostaviti da se hladi najmanje 4 sata u frižideru, a najbolje celu noć. Uživajte u slasnim, mekanim kockicama!

(Tekst: Stil.kurir.rs

Izvor: Youtube / Sašina kuhinja)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs