Sastojci:
- 900 grama breskvi
- 2 kašike limunovog soka
- 300 grama šećera
- 1 kašika limunove korice
- 2 kašike narendanog svežeg đumbira
Stari recept za brzo pravljenje: Džem od kajsije leči infekcije, srce, podstiče varenje! (RECEPT)
Priprema:
- Jednu veliku posudu napunite vodom i pustite da provri, a drugu napunite ledom.
- Na dnu svake breskve narežite plitki „x“ pa ih spustite u zagrejanu vodu na 45 sekundi.
- Prebacite ih u posudu s ledom.
- Nakon minut, dva ćete bez problema moći da ogulite svaku voćku.
- Naseckajte breskve i stavite ih u posudu s debelim dnom.
- Prelijte ih limunovim sokom pa ih kuvajte na srednje jakoj vatri uz povremeno mešanje.
- Posle 15 minuta, breskve će omekšati i pustiti sok, te im dodajte šećer, limunovu koricu i đumbir.
- Dobro promešajte, pojačajte vatru i pričekajte da smesa provri.
- Kuvajte oko pet minuta, uz povremeno mešanje.
- Smanjite vatru i kuvajte još pola sata, sat.
- Kad se smesa zgusne, sklonite je s vatre.
- Prelijte u sterilizovane tegle i sačekajte da se skroz ohladi pre serviranja.
Brzi džem od kajsija: Spreman za tili čas, bez mešanja i kuvanja! (RECEPT)