Za čisto uživanje

6 recepata sa sočnim breskvama: Najlepši kolači i torte!

Sočna breskva u hrskavom testu ili ledeni sladoled - izaberite sami

Recepti
Autor:
6 recepata sa sočnim breskvama: Najlepši kolači i torte!
Foto: Shutterstock

Sočno, slatko voće poput breskve idealno je osveženje za vrele letnje temperature. Baš zato vam donosimo 6 jednostavnih, ali preukusnih recepata za poslastice sa breskvama!

1. Sočni tart od breskve

Napravite koru: Pomešajte 300 g brašna, 100 g šećera i kašičicu praška za pecivo, pa dodajte 150 g otopljenog putera. Sjedinite, odvojite jednu malu lopticu testa i ostavite sa strane, a od većeg dela formirajte koru u kalupu za tart i ostavite da se hladi u frižideru.

Pripremite fil: 200 ml kisele pavlake izmešajte sa 100 g šećera i dve kašičice vanilin šećera. Dodajte konzervu kompota od breskve (oko 250 g, sok odlijte), dobro sjedinite i rasporedite preko kore. Razvijte lopticu testa koju ste odvojili i napravite od nje trakice, pa rasporedite preko fila, kako biste dobili "šuplju" koru odozgo. Pecite 25-30 minuta.

Omiljeno letnje povrće: 8 najlepših brzih recepata sa tikvicama! (FOTO)

foto: Shutterstock

2. Sladoled od breskve

Da biste napravili ovo ledeno osveženje, nije vam potrebno kulinarsko umeće ni mnogo vremena, već samo kalupi, štapići, voda i voće! U blenderu ispasirajte breskve sa vodom, izlijte smesu u kalupe, ubacite štapiće i ostavite da se hladi u zamrzivaču tokom noći. Po želji, možete dodati još neko voće, poput manga ili jagoda.

foto: Shutterstock

3. Hrskava torta od breskve i oblandi

Za ovu neobičnu tortu potrebne su vam oblande, belanca, malo šećera i džem od breskve.

Priprema: Umutite belanca sa malo šećera (na jedno belance dovoljna je kašičica), premažite oblandu i malo zapecite. Tako uradite sa svakom korom, a sami odaberite visinu torte, odnosno broj oblandi.

Kada ste zapekli sve kore, počnite sa slaganjem: belanca prve kore neka budu okrenuta ka gore, premažite džemom od breskve, pa poklopite drugom korom, ali belanca neka idu na dole, premažite i nju džemom, pa nastavite isti postupak. Poslednja kora neka bude sa belancima na vrhu, a preko pospite kokos ili urendajte čokoladu i rasporedite komadiće breskve.

Recept za najmekšu pogaču na svetu: Ostaje sveža i nekoliko dana! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

4. Kolač od breskve sa belom čokoladom

Napravite koru od 5 jaja, šoljice šećera u prahu, pola šoljice ulja, šoljice mleka, 1,5 šoljice brašna, kesice praška za pecivo i 2 kašike rendane bele čokolade, pa ispecite.

Za fil dobro umutite 5 belanaca sa 8 kašika šećera, pa dodajte sitne komadiće seckane breskve. Rasporedite preko kore i zapecite nekoliko minuta.

Da biste napravili sočni preliv, prokuvajte 300 g breskvi sa 50 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo soka od breskve. Prelijte preko fila, dobro ohladite i služite uz kompot od breskvi.

foto: Shutterstock

5. Mekani kolač sa breskvama

Sastojci: 5 jaja, čaša jogurta, jedna i po čaša šećera, čaša ulja, pola kesice praška za pecivo, dve čaše brašna, 500 g breskvi, malo orašastih plodova za ukrašavanje.

Priprema: Odvojte belanca od žumanaca. Dobro umutite belanca i dodajte šećer. Mutite još malo, pa dodajte žumanca, a potom i jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro sjedinite, pa sipajte pola smese u pleh i zapecite 10 minuta. Izvadite, dodajte 500 g seckanih breskvi, prelijte ostatkom smese, vratite u rernu i dopecite još 15-20 minuta. Pospite seckanim orašastim plodovima.

Noiset torta - najnežniji desert na svetu: Najlepša kombinacija lešnika i slatke pavlake! (RECEPT)

foto: Shutterstock

6. Torta sa breskvama

Sastojci: 2 jaja, 2 kašike šećera, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna.

Krem: 500 ml mleka, 2 pudinga od vanile, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 65 g margarina, 50 g šećera u prahu, 100 g šlaga, 150 ml mleka, 3 breskve (ovo je najmanje, može i više).

Priprema: Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, pa dodati žumanca i ulupati sve zajedno. Postepeno dodavati uz mućenje ulje i na kraju brašno, pa sjediniti žicom za mućenje. Staviti u pleh prečnika 20 cm da se ispeče kora na 180 stepeni, otprilike 15 minuta. Pečen biskvit ohladiti.

Pomešati pudinge i šećer sa 150 ml mleka, pa ostalo mleko staviti da provri. Kad provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre i potpuno ohladiti. Ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Puding koji se stegao “razbiti” mikserom, mutiti minut, da se i on pretvori u gusti krem. Puding dodavati margarinu i mutiti. Biće baš gusto.

Ulupati šlag sa mlekom, pa 1/3 šlaga dodati u krem i opet izmutiti a ostatak šlaga ostaje za odgore.

Na koru naneti ceo krem, pa iseckati breskve na sitne kockice i rasporediti po celoj površini. Treću breskvu iseći na trakice pa dekorisati tortu. Staviti u frižider sat – dva da se prohladi (mnogo je lepša hladna), pa poslužiti.

Seljačke pečene tikvice s jajima: Brzo, lako, ukusno, svima dostupno! (RECEPT)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs