Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.
Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.
Predlažemo vam ovih pet jela od tikvica, koji se spremaju brzo, a izuzetno su jeftina:
Krem čorba od tikvica
Potrebno: 2 tikvice, 2 krompira, 300 ml mleka, 100 ml vode, malo soli, veza mirođije, malo bibera, malo kisele pavlake.
Priprema: Očistite pa isecite na kocke krompir i tikvice, dodajte vodu (da ogrezne) pa kuvajte dok povrće omekša. Zatim ocedite vodu tako da ostane samo 100 ml u šerpi. Štapnim mikserom izmiksajte povrće pa dodaje mleko i začine. Mirođiju iseckajte sitno pa dodajte u čorbu i pustite sve da provri. Služite sa kašikom kisele pavlake.
Top 5 recepata sa kuvanim jajima: Idealna jela za posle Uskrsa!
Mafini sa tikvicama
Potrebno: 700 g rendanih svežih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja, malo mirođije.
Priprema: Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izmešajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmešajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmešajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smesu u njih i pecite 25 - 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.
5 recepata za jela od starog hleba: Od ovog nema bolje! (RECEPT)
Čips od tikvica
Potrebno je: Tikvica srednje veličine, kašika maslinovog ulja, so, biber, mlevena paprika
Priprema: Tikvicu isecite na tanke kolutove. Pomešajte maslinovo ulje, so, biber, mlevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 25-30 minuta.
5 recepata za brzi ručak: Gotovi za 15 minuta! (FOTO)
Pohovane tikvica
Potrebno je: 2 veće tikvice (ili 3 manje), 3 jaja, 3 čena belog luka, 50 g sira (nije obavezno), brašno, so ili začin od suvog povrća, svež peršun, sveže začinsko bilje.
Priprema: Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.
5 recepata za musaku: Najjednostavniji ručak na svetu!
Punjene tikvice
Potrebno je: 2-3 glavice crnog luka, 2-3 čena belog luka, 4-5 tikvica, 2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi), mlevena paprika, so, biber, kečap, 2 dl kisele pavlake.
Priprema: Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, isecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica iseckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, iseckajte na kockice i dodajte prethodnoj smesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i pre pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.