Ukusno testo sa bogatim nadevom

Mekane rolnice sa makom: Štrudla na potpuno drugačiji način! (RECEPT)

Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadevu daje umešanih par kašika džema od šljiva

Recepti 06.02.2019. - 11:28h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Ako ste u potrazi za receptom za fine rolice s makom koje možete jesti za doručak, poneti na posao za ručak i zasladiti se njima za večeru, evo ga! Imamo recept za sočne i bogato nadevene rolice baš za svako doba dana.

 

Ovaj recept će se svideti svim makoljupcima jer ima li išta bolje od finih naraslih rolica s bogatim i sočnim nadevom od maka? Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadevu daje umešanih par kašika džema od šljiva.

 

Sastojci za rolice s makom:

 

Za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg (+ 1 kašičica brašna, 1 kašičica šećera i malo mlakog mleka za aktiviranje kvasca)
  • 250 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera
  • pola kašičice soli
  • rendana kora od pola limuna

 

Za nadev:

 

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mleka
  • 2-3 kašike džema od šljiva

Priprema rolica s makom:

 

1. U manjoj posudi aktivirajte kvasac uz dodatak mlakog mleka, kašičice šećera i kašičice brašna. Sve izmešajte i pustite da se kvasac diže.

 

2. Otopite maslac. Prosejte brašno, dodajte mu so, šećer, rendanu koru limuna, mlako mleko, otopljeni maslac i uzdigli kvasac pa umesite glatko podatno testo. "Pomažite" dodavanjem brašna. Stavite testo u posudu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se testo diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

 

3. Napravite nadev: u posudu stavite mleko i maslac, kad se maslac otopi dodajte šećer, vanilin šećer i mak pa kuvajte na laganoj vatri dok se nadev ne zgusne, odnosno dok ne ispari sva tečnost. Skinite s vatre i umešajte džem od šljiva. Ohladite.

 

4. Nadiglo testo izručite na dobro pobrašnjenju radnu površinu pa ga razvaljajte u kvadrat debljine pola centimetra. Premažite nadevom od maka pa čvrsto urolajte.

 

5. Secite na kriške debljine 1,5 - 2 cm i odlažite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.

 

6. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 25-30 minuta. Kad su rolice pečene, premažite ih s malo mleka.

 

Dan i noć: Izdašan i ukusan kolač u dve boje! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.