Probajte

Najlepši dodatak prazničnoj trpezi: Recept za štrudle sa orasima i makom koje svima uspevaju!

Študle sa orasima i makom zaista svako može da napravi, čak i ukoliko ste početnik u kuhinji

Recepti
Autor:
Najlepši dodatak prazničnoj trpezi: Recept za štrudle sa orasima i makom koje svima uspevaju!
Foto: Profimedia

Vešte bakine ruke koje prave i razvijaju testo, drže ga na toplom čekajući da se udvostruči često nam je izgledalo prekomplikovano da se i sami uhvatimo u koštac s pravljenjem sočnih štrudli. No študle sa orasima i makom zaista svako može da napravi, čak i ukoliko ste početnik u kuhinji. Potrebno je pridržavati se sledećih uputstava...

Testo:

Sastojci:

1 kg mekog brašna, 50 g kvasca, 200 g šećera, 6 žumanaca, 150 g maslaca, 2 - 3 kašike ruma, prstohvat soli, 500 ml mleka (otprilike), kora pomorandže/limuna Priprema:

1. Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mleka. Za to vreme dobro izmiksujte žumanca sa šećerom, rumom i maslacem. 2. U smesu s jajima tada dodajte brašno, koricu pomorandže i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mleka, zamesite meko testo. Mesite ga neko vreme, mora da se mesi dok se ne naprave mehurići prilikom mešanja i treba da bude meko (otprilike kao za picu). Možda će vam trebati malo više mleka ili brašna, pripazite samo da testo ostane meko i ne gnjecavo (ali ostaće lepljivo). 3. Testo ostavite da se diže otprilike sat - dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga, podelite testo na 8 ili 5 delova (zavisi koliko štrudli želite) i oblikujte hlepčiće pa ih opet ostavite da se dižu na toplom.

Nadev - orasi:

700 g mlevenih oraha, malo mleka, malo maslaca, šećer, vanila, 1 kašika ruma, suvo grožđe, brusnice natopljene u rumu (po želji), 6 belanaca

Sve su količine (osim oraha i belanaca) okvirne jer treba da probate ukus. Dakle, s orasima pomešajte šećer (nekoliko kašika šećera, prema ukusu), dodajte vanilu, 3 - 4 kriške maslaca, rum, suvo grožđe i 3 - 4 kašike mleka. Sve to stavite na laganu vatru i, uz stalno mešanje, zagrevajte da se maslac otopi. U lagano ohlađenu smesu lagano umešajte šne od 6 belanaca.

Omiljena poslastica naših baka: Starinski salčići su najlepši zimski desert! (RECEPT)

foto: Profimedia

Nadev - mak:

700 g maka (sitno mlevenog), malo mleka, malo maslaca, šećer, vanila, 1 kašika ruma, suvo grožđe / brusnice natopljene u rumu (po želji), 6 belanaca

Ovde je postupak malo drugačiji nego s orasima - s makom pomešajte nekoliko kašika šećera, dodajte 3 - 4 kriške maslaca, vanilu, suvo grožđe, rum. Tu smesu prelijte s malo vrućeg mleka, samo toliko da se mak natopi, ali ne sme da pliva u mleku. Zatim umutite belanca u šne i lagano ih umešajte u mak.

Savet: Mere za nadeve su navedene tako da sa svakim nadevom možete da napunite svih 5 većih ili 8 manjih štrudli. Odaberite onaj koji vam se više sviđa ili smanjite količine pa punite pola - pola: pola orasi, pola mak, po želji.

Praznični kolač: Neverovatno mekan, punjen čokoladom i bananama! (FOTO, VIDEO)

foto: Shutterstock

Slaganje:

1. Nakon što su se hlepčići testa digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više - manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko da razvaljate. 2. Svako razvaljano testo premažite nadevom po želji - premažite celo testo koje ste razvaljali. Zatim ga urolajte u štrudlu i istovremeno pritiskajte prstima rub testa kako vam nadev ne bi iscureo. Kada je štrudla nadevena, možete je i lagano dodatno razvući da bude duža. 3. Premestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumancetom i pecite otprilike 30 minuta na 180°C (do zlatno - smeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi pa secite.

Švarcvald kolač: Pravi se lakše od torte, ukus neponovljiv! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs