Ako ste u potrazi za receptom za fine rolice s makom koje možete jesti za doručak, poneti na posao za ručak i zasladiti se njima za večeru, evo ga! Imamo recept za sočne i bogato nadevene rolice baš za svako doba dana.
Ovaj recept će se svideti svim makoljupcima jer ima li išta bolje od finih naraslih rolica s bogatim i sočnim nadevom od maka? Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadevu daje umešanih par kašika džema od šljiva.
Sastojci za rolice s makom:
Za testo:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg (+ 1 kašičica brašna, 1 kašičica šećera i malo mlakog mleka za aktiviranje kvasca)
- 250 ml mleka
- 50 g maslaca
- 50 g šećera
- pola kašičice soli
- rendana kora od pola limuna
Za nadev:
- 200 g mlevenog maka
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml mleka
- 2-3 kašike džema od šljiva
Priprema rolica s makom:
1. U manjoj posudi aktivirajte kvasac uz dodatak mlakog mleka, kašičice šećera i kašičice brašna. Sve izmešajte i pustite da se kvasac diže.
2. Otopite maslac. Prosejte brašno, dodajte mu so, šećer, rendanu koru limuna, mlako mleko, otopljeni maslac i uzdigli kvasac pa umesite glatko podatno testo. "Pomažite" dodavanjem brašna. Stavite testo u posudu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se testo diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
3. Napravite nadev: u posudu stavite mleko i maslac, kad se maslac otopi dodajte šećer, vanilin šećer i mak pa kuvajte na laganoj vatri dok se nadev ne zgusne, odnosno dok ne ispari sva tečnost. Skinite s vatre i umešajte džem od šljiva. Ohladite.
4. Nadiglo testo izručite na dobro pobrašnjenju radnu površinu pa ga razvaljajte u kvadrat debljine pola centimetra. Premažite nadevom od maka pa čvrsto urolajte.
5. Secite na kriške debljine 1,5 - 2 cm i odlažite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.
6. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 25-30 minuta. Kad su rolice pečene, premažite ih s malo mleka.