Ukusno testo sa bogatim nadevom

Mekane rolnice sa makom: Štrudla na potpuno drugačiji način! (RECEPT)

Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadevu daje umešanih par kašika džema od šljiva

Recepti
Autor:
Mekane rolnice sa makom: Štrudla na potpuno drugačiji način! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ako ste u potrazi za receptom za fine rolice s makom koje možete jesti za doručak, poneti na posao za ručak i zasladiti se njima za večeru, evo ga! Imamo recept za sočne i bogato nadevene rolice baš za svako doba dana.

Ovaj recept će se svideti svim makoljupcima jer ima li išta bolje od finih naraslih rolica s bogatim i sočnim nadevom od maka? Dodatnu sočnost maku, ali i potrebnu kiselost samom nadevu daje umešanih par kašika džema od šljiva.

Sastojci za rolice s makom:

Za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg (+ 1 kašičica brašna, 1 kašičica šećera i malo mlakog mleka za aktiviranje kvasca)
  • 250 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera
  • pola kašičice soli
  • rendana kora od pola limuna

Za nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mleka
  • 2-3 kašike džema od šljiva

Priprema rolica s makom:

1. U manjoj posudi aktivirajte kvasac uz dodatak mlakog mleka, kašičice šećera i kašičice brašna. Sve izmešajte i pustite da se kvasac diže.

2. Otopite maslac. Prosejte brašno, dodajte mu so, šećer, rendanu koru limuna, mlako mleko, otopljeni maslac i uzdigli kvasac pa umesite glatko podatno testo. "Pomažite" dodavanjem brašna. Stavite testo u posudu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se testo diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

3. Napravite nadev: u posudu stavite mleko i maslac, kad se maslac otopi dodajte šećer, vanilin šećer i mak pa kuvajte na laganoj vatri dok se nadev ne zgusne, odnosno dok ne ispari sva tečnost. Skinite s vatre i umešajte džem od šljiva. Ohladite.

4. Nadiglo testo izručite na dobro pobrašnjenju radnu površinu pa ga razvaljajte u kvadrat debljine pola centimetra. Premažite nadevom od maka pa čvrsto urolajte.

5. Secite na kriške debljine 1,5 - 2 cm i odlažite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.

6. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 25-30 minuta. Kad su rolice pečene, premažite ih s malo mleka.

Dan i noć: Izdašan i ukusan kolač u dve boje! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs