Ljubitelji dobre, zdrave i kvalitetne hrane znaju koliko je važno spremiti domaću zimnicu!
Ipak, žene koje nemaju iskustva sa pripremom turšije i nemaju baku ili mamu koje mogu da pitaju za savet, treba da pročitaju najvažnije savete, bez kojih vam zimnica neće dobro uspeti.
1. Birajte zrele plodove
Možda najvažniji savet jeste da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove, koji nisu ni na koji način oštećeni.
2. Čistoća je izuzetno važna
Drugo pravilo kojeg je jako važno da se pridržavate odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i skladištenju. Sterilizovani pribor i posude osiguraće vam dugotrajnost i kvalitet pripremljene zimnice.
Kako se pravilno sterilišu staklene tegle i flaše: Da vam ne propadne cela zimnica!
3. Počnite od jednostavnih recepata
Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogrešite minimalna.
4. Pazite na konzervisanje
Ako želite uvek i u svakom trenutku da budete sigurni da znate šta jedete, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Ova biljka služi konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast. Uz bosiljak, prirodni konzervansi su crna slačica i ren, koji se uz šećer, so, sirće ili alkohol dodaju hrani kako bi se sprečilo kvarenje.
10 najlepših recepata za zimnicu: Od ajvara i pinđura, do kiselog kupusa, salata i slatkog! (FOTO)
5. Čuvanje zimnice
Napunjene tegle stavite na suvo i tamno mesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10 stepeni. Pre nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati.
Tako, na primer, šargarepu, celer, cveklu i ostalo slično povrće za zimnicu secite na kockice, kriške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomerno ukiselilo. Ako kiselite pečurke, pre samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike pre kiseljenja izbockajte čačkalicom.
6. Dodavanje sirćeta
Kada dodajete sirće, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako treba napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svežeg, a slično je i s energetskom vrednošću - uprkos šećeru i sirćetu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrednost.
Peckane paprike: Hit recept za turšiju koji ćete svake godine praviti!