Leto se bliži kraju, a namirnice za pripremu zimnice su u jeku sezone.
Kako biste na zimu uštedeli i imali zalihe ukusnih i zdravih obroka, pripremite na vreme domaću kiselu turšiju, ali i slatko osveženje!
Ne propustite! I posno i mrsno, za svačiji ukus: Najlepši recepti za jela sa paprikama!
Ajvar od barene paprike
Sastojci: 12 kg mesnate crvene paprike, 3-4 kg plavog patlidžana, 1 l ulja, 10 ljutih papričica, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, lovor, biber u zrnu, 5 l vode.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Makedonski pinđur
Sastojci: 3 kg mesnate crvene paprike, 250 g ljutih papričica, 150 g belog luka, 1.5 kg plavog patlidžana, 1.5 kg paradajza, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl ulja.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Kiseli kupus
Mnogi zapravo ne znaju pravilnu razmeru soli i kupusa, kao ni koliko vode treba sipati u bure. Predstavljamo vam recept uz koji kupus ne može da se pokvari!
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Kornišoni
Sastojci: 5 kg kornišona, 3 l vode, 1 l sirćeta, 3 kašike mirođije, lovorov list, 6 kašika šećera, 6 kašika soli, 1 vinobran, biber u zrnu, seme slačice.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Cepkana paprika
Pravi gurmanski hit za zimnicu koji će vas osvojiti svojim ukusom!
Sastojci: 5 kg paprike, 5 kašika alkoholnog sirćeta, 1 kašika morske soli, 1 glavica belog luka, celerov list, 100 ml ulja.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Lučena paprika
Sastojci: 40 paprika, 2 glavica belog luka, ulje, sirće i peršun po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Lovačka salata
Sastojci: 1 l paradajz soka, 2 kg paprike, 500 g crnog luka, 500 g šargarepe, 100 g soli, 100 g šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 ml ulja, 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji 6 čenova belog luka, kesica konzervansa.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Šarena teglica
Ovaj recept može da ima mnogo varijacija - sve zavisi od toga koje povrće najviše volite u kiseloj varijanti. Mi vam donosimo jedan proveren - od šargarepe, karfiola i paprike, a vi možete da dodate i rendani kupus, kornišone, mladi luk...
Sastojci: šargarepa, karfiol, paprika, beli luk, sirće, ulje.
Priprema: Sveže povrće iseckajte na komade željene veličine, pa polivajte sa malo ulja i malo više sirćeta. Na svaki red pobacajte po malo seckanog belog luka i peršuna i ostavite da stoji na hladnom i suvom mestu, da se ukusi povežu.
Kako zima ne bi prošla bez najlepših domaćih slatkiša, predstavljamo vam i sjajne recepte za domaći džem i slatko!
Slatko od šljiva ili drugog voća po želji
Sastojci: 1 kg očišćenih šljiva, 1 kg šećera, 1 dl vode, manji limun, štapić vanile, listovi rozetle po ukusu, 1 l vode, 10 g sode.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Džem od kajsija
Sastojci: 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida) i 2 kg šećera (može i manje).
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Ove godine uživajte u najukusnijoj zimnici!