Domaće kiflice su nezaobilazne na našim trpezama, a recept koji je pred vama uspeva čak i neiskusnim domaćicama. Toliko su mekane i vazdušaste da se niko ne zaustavlja samo na jednoj, a svaršreno se kombinuju uz razna jela!
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica suvog kvasca
- 200 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 žumance
- susam za posipanje
Kako se prave?
U malo mlakog mleka sipajte suvi kvasac, dodajte šećer i dobro razmutite.
Potom dodajte ulje, ostaak mleka, jogurt, promešajte, pa dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, i so i mešajte dok se ne zgusne. Tada počnite da mesite rukama, sve dok ne dobijete tvrdo, nelepljivo testo koje može da se iskoristi za kiflice.
Podelite testo na dve kugle, pa jednu razvucite oklagijom u krug i secite u trouglove. Filujte kremastim nadevom po želji – džemom, kremom, sirom ili ajvarom – ili ostavite prazno, pa motajte kiflice i ređajte i po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Na kraju premažite kiflice umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°, oko 20 minuta.