Tradicija

5 srpskih jela: Ovo mora da zna da skuva svaka žena koja je prešla četrdesetu!

Prosečna Srpkinja, u pola noći, bez recepta zna da spremi ova jela
Trpeza 02.10.2016. - 16:31h Autor: V. Milenković
Foto: Profimedia

Srpkinje su poznate po svojoj gostoprimljivosti, savršenim kulinarskim umećima, kao i sposobnostima da "od ništa naprave nešto". Skoro svaka žena od četrdeset i nešto godina u pola dana i noći, bez recepta ume da spremi ova jela:

 

1. Domaći hleb

 

Šta je tu teško? Stavite pola kilograma belog brašna, kašičicu soli, prstohvat šećera i malo kvasca. Dodate vodu i sve lagano umesite. Ostavite da dostoji sat - dva, pa onda radnu površinu pospete brašnom, istresete testo pa lagano mesite dok se ne stvori meka i topla loptica. Pečete na 200 stepeni, dvadesetak minuta.

 

Tajna srpske domaćice: Testo se mesi isključivo rukom. Zaboravite na kašike i varjače.

 

Recept za makedonski ajvar: Zapis star decenijama, uspeva baš svima! (FOTO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Sarma

 

Kuća nije dom dok u njoj ne zamiriše domaća sarmica. Zato svaka Srpkinja ima svoj savršen omjer namirnica potrebnih za sarmu.

 

20ak listova kiselog kupusa pakujete u male sarmice punjene kombinacijom mesa, luka, šargarepe i pirinča. Sve se to stavi u duboku šerpu i kuva se sa slaninicom na laganoj vatri (što duže - to bolje).

 

Tajna srpske domaćice: U sarmu uvek ide kombinacija mlevenog mesa (junetina/svinjetina sa vrlo malo suvog mesa), a u lonac sa sarmicama uvek se kuvaju svinjska dimljena koža ili nekoliko parčića slaninice.

 

Najlepši obrok na svetu: Rižoto za prave gurmane! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Domaća kokošija supa

 

Gusta i žuta, puna svežeg povrća i dosta peršuna... Ova supa je lek, a to je i naučno dokazano. Prosečna Srpkinja je sprema onog momenta kada njeno dete kine, makar i slučajno. Brzo se sprema i izuzetno je hranljiva.

 

U prazan lonac stavite jednu glavicu crnog luka isečenu na četvrtine i pustite da luk pocrni sa svake strane. Zatim dodate vodu (gotovo do vrha lonca), piletinu, šargarepu, koren peršuna i kuvate pola sata. Zatim dodate testeninu i list peršuna i kuvate još desetak minuta... Začinite i servirate.

 

Tajna srpske domaćice: Crni luk ne čisti do kraja nego ostavi ljuske koje su pune vitamina i supu boje u crveno. Pred serviranje izvadi ljuske od luka da ukućani ne vide, jer neke stvari ipak moraju da  ostanu tajna.

 

Najjeftiniji starinski kolač: Julišku obožavaju deca, ali i odrasli! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Kačamak

 

Doručak koji se jede isključivo nedeljom. Sprema se jednostavno. U ključalu vodu doda se so i kukuruzno brašno, umeša se u kašu a zatim se doda i malo maslaca pa se sve lagano ukuva.

 

Služi se sa domaćim kajmakom i sirom.

 

Tajna srpske domaćice: Uz ovaj doručak će obavezno da posluži i nekoliko kriškica domaćeg suvog mesa lagano zagrejanog na tiganju (čisto da kuća zamiriše).

 

Uštipci od tikvica spremni za 15 minuta: Idealna letnja večera! (RECEPT)

Foto: profimedia
Foto: profimedia

5. Lenja pita od jabuka

 

Nema žene koja ne zna da spremi lenju pitu od jabuka. Izuzetno mekan i vazdušast kolač koji "miriše na kilometar". Savršena kombinacija brašna, šećera, jaja, mleka, jabuka i cimeta...

 

Tajna srpske domaćice: Ovaj kolač sprema isključivo kad kiša pada i kad dođu prvi hladni dani. Kuća tada postaje omiljena stanica njenim ukućanima.

 

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...