13 "SIROTINJSKIH" JELA STARE JUGOSLAVIJE: Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja - ne postoji ništa ukusnije

Svako od nas ima sećanje na neko starinsko jelo koje se spremalo u Jugoslaviji. Zbog toga što nam za njihovu pripremu nije potrebno mnogo namirnica, nazvali smo ih "sirotinjska jela"

Recepti
08:45h Autor:
13 "SIROTINJSKIH" JELA STARE JUGOSLAVIJE: Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja - ne postoji ništa ukusnije
Foto: Shutterstock

Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, "sirotinjska jela" su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije.

Nedavno smo pisali o najpopularnijem doručku u Jugoslaviji, a sada vam donosimo spisak "sirotinjskih jela":

1. Sladak kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.

2. Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

Restovani krompir
foto: Bakina kuhinja

3. Hleb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.

4. Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

5. Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

6. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

8. Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

7. Klot pasulj

Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.

9. Prženice

Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

10. Krompir čorba

Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.

11. Jabuke u šlafroku

Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.

12. Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

13. Pita zalivača

Ništa jednostavnije - poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs