Savršena za prazničnu trpezu

DVA NAJBOLJA RECEPTA ZA PAVLOVU TORTU: Najlepša poslastica na svetu!

Nema šanse da se nekome ne dopadne

Recepti
Autor:
DVA NAJBOLJA RECEPTA ZA PAVLOVU TORTU: Najlepša poslastica na svetu!
Foto: Profimedia

Pavlova torta zapravo je poslastica koja se pravi po vrlo jednostavnom receptu, a voće koje ćete koristiti za njenu pripremu možete prilagoditi svom ukusu.

Hrskava kora od belanaca, slatka pavlaka i voće u osnovi su ovog slatkog zadovoljstva.

Sastojci: 5 belanaca, 250 g šećera, 250 ml slatke pavlake, 1 kašika šećera, oko 250 g jagoda.

Priprema: Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šam a kristali šećera skoro nestanu. Na papiru za pečenje nacrtati krug prečnika 20 cm. Okrenuti papir da strana na kojoj ste crtali bude dole, pa rasporediti šam. Peći na 150°C oko 1h i 15 minuta, dok se kora spolja skroz ne osuši. Nije strašno ako popuca, jer ta spoljna površina i treba da bude krckava i krta.

Po završetku pečenja otvoriti širom rernu i ostaviti koru još 15 minuta unutra. Izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi. Ohlađenu koru pažljivo preneti na tacnu, preko rasporediti slatku pavlaku koja je umućena sa kašikom šećera. Nije potrebno više šećera, jer je kora jako slatka, a umućena pavlaka treba da ublaži ovu slast. Preko poređati voće. Služiti rashlađeno.

Pavlova torta
foto: Profimedia

DRUGA VERZIJA

Sastojci: 8 belanaca, 500 g šećera u prahu, 2 kašike sirćeta. Za fil: 600 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 1 kašika ekstrakta vanile, 1 banana, 300 g jagoda, 150 g borovnica, 150 g malina, 1 limun.

Priprema: Umutite belanca u čvrst šam, a na pola mućenja dodajte šećer u prahu i sirće. Na 3 pek papira nacrtajte krugove prečnika 20 cm i okrenite papire naopačke (nacrtani deo mora biti ispod).

Stavite papir na preokrenutu tepsiju na kojoj će se kore peći i unutar kruga kašikom stavljajte šne. Ispecite tri kore. Pecite u rerni zagrejanoj na 120°C svaku po sat vremena. Nakon pečenja ostavite kore u rerni da se ohlade jer će tada manje pucati.

Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanile. Limun presecite i iscedite sok od obe polovine. Bananu iseckajte i umočite u sok od limuna. Jagode ocedite i iseckajte na kriške. Maline i borovnice takođe ocedite. Na ohlađenu koru stavite trećinu fila, po spoljašnjim ivicama poređajte jagode, a unutar njih banane. Stavite novu koru i ponovite postupak s voćem. Treću koru nakon šlaga obilato ukrasite preostalim voćem. Tortu ohladite barem sat vremena pre serviranja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs