Kraj leta je idealno vreme da poradite na jačanju imuniteta i pripremite organizam za borbu protiv viroza i prehlada, jer nam je još dostupna hrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima - kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.
Recept za napitak koji je prava riznica vitamina i minerala pročitajte OVDE.
"Najbolje je pojačati unos antioksidanata, a idealnu kombinaciju čine vitamin C i cink. Taj spoj je specifičan jer vrlo moćno deluje u fazi prevencije, ali i kada se razbolimo, jer skraćuje vreme trajanja viroza i prehlada, pa je vrlo učinkovita u borbi protiv infekcija disajnih puteva - kaže Sandra.
Treći koristan antioksidant je selen, koji pomaže ne samo protiv prehlada, nego i kod niza drugih oboljenja. Ali, dok vitamina C trenutno u prirodi ima u izobilju – na primer u krompiru, paradajzu, paprikama, brokoliju i spanaću, bobičastom voću, jabukama i šljivama, cinka obično unosimo premalo.
OVDE pročitajte koji znakovi ukazuju da vašem organizmu nedostaje cinka.
Hrana bogata nezamenjivim cinkom
Uglavnom se nalazi u tragovima, u namirnicama koje su bogate holesterolom i masnoćama, koje često izbegavamo u ishrani zbog zdravlja srca i krvnih žila. Poželjno je uzimati od 11 do 15 miligrama cinka dnevno, s tim da ne bismo smeli da prekoračujemo dozu - kaže nutricionistkinja.
Cink se može pronaći u pasulju, semenkama bundeve, pečurkama i žitaricama celog zrna, pa u ovo vreme treba koristiti te namirnice. S vitaminom C nećete pogrešiti ni ako povećate dnevnu dozu do 1000 miligrama.
Sve blagodeti konzumiranja semenki bundeve, otkrijte OVDE.
Treći antioksidans, selen, nalazi se u plodovima mora, ribi (posebno tuni), telećim jetricama, jajima, crvenom mesu i žitaricama. Uoči hladnijih dana, ali i promenljivog vremena tokom kog haraju viroze, korisno je povesti računa i o unosu vitamina iz grupe B, pogotovo vitamina B2. Njegov manjak može biti razlog za česte upale grla i ispucale usne.
Kako da napravite prirodan balzam za usne, saznajte OVDE.
Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenog hleba i žitarice, a ima ga i u mlečnim proizvodima, zelenom povrću, ribi i piletini.
"Svakako se preporučuje da u jesen počnemo i sa uzimanjem kašike meda uz jutarnji čaj, pogotovo propolis. Posebno je dobra kombinacija propolisa i vitamina C ili sa malom dozom ehinacee, što izvrsno deluje na imunitet i u fazi prevencije, ali i kad se razbolimo" - savetuje Sandra Marić Bulat.
OVDE pročitajte kako da napravite masku protiv starenja od pirinča i meda!
Snaga i lekovitost matičnog mleča
Uz uobičajeni čaj od šipka, koji je bogat vitaminom C, za jačanje imuniteta odličan je čaj od hajdučke trave u kombinaciji s nevenom.
Uz med i propolis, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima matični mleč, koji sadrži vitamine A, B, C, D i E, uz posebno visoku koncentraciju vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, različite minerale, enzime i 18 vrsta aminokiselina, koje takođe sprečavaju razvoj bakterija i virusa.
Uz prevenciju prehlade i imuniteta, mleč je koristan i kod brojnih drugih oboljenja: koristi se u lečenju artritisa i reume, visokog nivoa holesterola, hroničnog umora, impotencije i neplodnosti, stresa, depresije i teskobe, visokog pritiska, kožnih problema i dijabetesa. Korisna je i kod hroničnih infekcija, a postoje istraživanja koja upućuju na to da zaustavlja rast malignih ćelija.
Koje su to moćne namirnice koje sprečavaju rak, saznajte OVDE.
Pad imuniteta najčešće je podstaknut neurednim životom: pušenjem i stresom u kombinaciji sa nezdravom ishranom, pa pre nego što navale virusi, pokušajte da uvedete red i u tom segmentu.
OVDE pročitajte 6 zabluda zbog kojih ne možete da prestanete da pušite.
Ne zaboravite i na ulogu sna
Za imunitet je važno i dovoljno sna, ali to ne znači da treba da spavate više. Istraživanja pokazuju da previše sna negativno utiče na imunitet. Kada je reč o slatkišima, razmotrite sledeće:
"Konzumni šećer ili dodaci imaju izrazito negativan efekat na imunitet, jer doslovno poništavaju delovanje minerala i podstiču razmnožavanje virusa i bakterija. Zato biste trebali da smanjite unos industrijski proizvedenih slatkiša i šećera u kafi, čajevima i slično" - napominje nutricionistkinja.
A zašto ne treba u potpunosti izbaciti šećer iz ishrane, otkrijte OVDE.
Sokove i čaj zasladite medom, umesto keksa i napolitanki grickajte suvo voće, a umesto kupljene torte odličan desert može biti šejk ili frape od kivija, pomorandže, limuna, jabuke, banane ili kruške (ili svega toga u kombinaciji), sa kašičicom meda. U takve sokove možete dodati i šaku zelenog lisnatog povrća, koje je bogato mineralima, što će biti prava vitaminsko-mineralna bomba za organizam.
Svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta u kombinaciji s povremenim kupkama takođe može biti korisna za jačanje imuniteta, jer oboje podstiču izmenu i izbacivanje otrova iz organizma.