Težak izbor

Psiholozi tvrde: 7 pitanja koja morate da postavite sebi ako razmišljate o razvodu ili raskidu!

Ona će vam pomoći da sagledate odnos sa partnerom iz druge perspektive

Ljubav i zavođenje 10.04.2018. - 10:27h Autor: fokuzz.com
Foto: Shutterstock

Godinu dana nakon razvoda, kvalitet života žene se smanjuje za 73%, a muškarca - za 42%. Zbog toga psiholozi preporučuju da ne donosite odluke impulsivno, naročito onu da napustite partnera. Najpre postavite sebi nekoliko pitanja i dobro razmislite.


Svi se pre ili kasnije nađu u situaciji kada moraju da naprave težak izbor - da spasu vezu i da se nadaju da će se vratiti u normalu ili da raskinu.


Psiholozi ne preporučuju napuštanje partnera koga iskreno volite, ali nema poente ni u održavanju "u redu je, ali nije sjajno" veze koja vas pritiska i muči. Važno je da donesete odluku zbog koje nećete zažaliti u budućnosti.


Postavite sebi ova pitanja. Ona će vam pomoći da sagledate odnos sa partnerom iz druge perspektive.

 

1. Da li ova veza izvlači najbolje iz mene?

 

Osećate li da ste najbolja verzija sebe? U normalnim vezama, partner podržava, ohrabruje i divi se kada drugi partner ostvari uspeh, a takođe radi i na svom samorazvoju i podstiče partnera na nove hobije.
Sa druge strane, ako osećate da vas partner sputava i da se ne razvijate željenim tempom, to je razlog da razmislite o vašem odnosu. Vaše nezadovoljstvo će samo rasti vremenom.

 

Srećni parovi ovo rade: Ovako im počinje svaki radni dan!

foto: Shutterstock

2. Da li imamo zajedničke ciljeve i planove za budućnost?

 

Ovo je veoma važna stvar. Ako želite život pun putovanja, žurki sa prijateljima, avantura i upečatljivih momenata, a vaš partner je kućna buva i introvertna osoba, verovatno ćete imati sukobe zbog toga.
Planovi koji se tiču porodice, posla itd, nisu ništa manje važne. Ako smatrate da je potrebno da prvo napravite uspešnu karijeru, a onda da planirate decu i partner vas u tome podržava, to je sjajno. Zajednički planovi i isti pogled na život smanjiće rasprave na minimum.

 

3. Da li razgovaramo jedno sa drugim?

 

Svi smo odrasle osobe i imamo sopstvena interesovanja i obaveze van veze. Ipak, ništa ne sme biti važnije od ljubavi. Ponekad se dešava da problemi postanu veći od veze i razgovora među partnerima. Ovo nikako ne sme postati redovna stvar.
Sa druge strane, ako osećate da ste partneru uvek na drugom mestu, i on/ona nije toliko zainteresovan za vaš život dok se vi prema njemu/njoj isto ophodite, onda vam, možda, ova veza jednostavno nije potrebna.

 

4. Da li smo većinu vremena srećni ili uznemireni?

 

Ovo pitanje će vam pomoći da jasno sagledate vaš odnos. Ako imate sitne probleme, ali uglavnom se osećate spokojno, udobno i zaštićeno sa partnerom, to je dobar znak.
Sa druge strane, dešava se da partneri koji skoro da nemaju nikakve probleme, ali su nesrećni i uznemireni jedno s drugim. Ovo je signal koji nikada ne treba ignorisati.

 

Najviše brakova pukne zbog ove kućne obaveze!

foto: Shutterstock

5. Da li oboje pravimo kompromise?

 

Veza ne može da opstane bez kompromisa, jer smo svi različiti ljudi i naši pogledi se ne mogu uvek poklapati.
Ako osećate da često žrtvujete svoje interese zbog partnera, to je loš znak. Takva veza nema budućnost.

 

6. Zašto želim da raskinem sa ovom osobom?

 

Ponekad je teško formulisati razloge zašto smo nesrećni u vezi, a kada ih izgovorimo glasno, možda se osetimo neprijatno. Kao na primer, raskinuti sa ovako dragom osobom zbog takve gluposti?
Pokušajte da spoznate te razloge. Koliko su oni ozbiljni i da li možete nešto da promenite ako se oboje potrudite? Tek nakon toga donesite odluku.

 

7. Hoće li moj život biti bolji ako raskinemo?

 

Zamislite život bez partnera za nekoliko godina. Kako se osećate? Ako znate da ćete sigurno biti srećniji nego sada, napravite taj potez uprkos svim poteškoćama. Novac i stabilnost su važni, ali ne smeju biti razlog zbog kojeg ostajete sa osobom koju ne volite. Razmislite o ovim pitanjima pre nego što donesete odluku.
Međutim, ako će vaš život bez ove osobe biti siv i monoton, verovatno samo morate da poradite na vezi i da ne donosite nagle odluke zbog usijanih emocija.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...