tragična priča

LJUBAV ČUVENOG SLIKARA PRATILA JE ZLA KOB: Troje dece im je umrlo odmah posle rođenja, a onda je ostao i bez nje!

Rembrant van Rajn je najveći i najpoznatiji holandski slikar i jedan od najuticajnijih umetnika u umetnosti zapadne Evrope 17. veka. Milioni poklonika njegove umetnosti na kilometar prepoznaju sjajne portrete i scene iz Biblije koje je prikazao. Ipak, malo ko zna za tužni događaj iz Rembrantovog života koji je zauvek promenio tok njegovog stvaralaštva

Ljubav i zavođenje
19:58h Autor:
Foto: Wikipedia

Pre nego što je postao majstor slikarstva, Rembrant van Rajn je u kući jednog holandskog trgovca umetninama upoznao dvadesetjednogodišnju devojku po imenu Saskija van Ujlenburg. Poreklom je bila iz bogate i ugledne porodice. Nije prošlo mnogo pre nego što se zagledala u mladog i naočitog umetnika.

Okolina je sa podozrenjem gledala na ovu vezu. Međutim, Saskija je bila ludo zaljubljena u Rembranta, pa je klasna barijera u njihovom odnosu vrlo lako i brzo prevaziđena. Čak su se i članovi Rembrantove porodice usprotivili njihovoj veridbi, a kada je veza zaživela, stizale su brojne optužbe na račun Saskijinog rasipničkog ponašanja. Uprkos tome, 1933. godine odlučili su da se venčaju.

Rembrant je obožavao svoju ženu. Osim što je slikao njene portrete, Saskija mu je često pozirala i kao model, pa je opšteprihvaćeno mišljenje da se njen lik krije iza Rembrantovih najuspešnijih ženskih portreta.

Nesreća ih je stalno pratila

Saskija je ubrzo posle venčanja ostala u drugom stanju, ali je njihov prvi sin Rumbert preminuo odmah posle rođenja.

Zatim se rodila njihova ćerka, ali je i ona doživela istu sudbinu kao i Rumbert. Zla kob kao da je pratila porodicu velikog slikara i i njihovo treće dete umrlo je odmah po rođenju.

Saskija van Ujlenburg
foto: Wikipedia

Rembrantovi nisu odustajali! Nakon smrti troje dece dobili su sina Titusa i, na beskrajnu sreću roditelja, on je bio zdrav i jak dečak. Ostaće jedino dete Rembranta i Saskije koje je preživelo.

Samo godinu dana posle rođenja Titusa, izmučena tugom i stalnim trudnoćama, Saskija se razbolela. Bila je velika inspiracija svom suprugu čak i tada, pa ju je naslikao na samrtničkoj postelji.

Preminula je u 29. godini, najverovatnije od tuberkuloze.

Skandal za skandalom

Posle smrti supruge, Rembrant je promenio svoj umetnički stil. Fokusirao se na grafike i crteže, zanemarivši ulje punih sedam godina. Kada se vratio slikanju, njegovi radovi su bili tmurni i sumorni, ispunjeni tugom i samoćom. Portal Daily art piše da su tada nastala neka od najvrednijih dela slavnog holandskog autora.

Sa druge strane, njegov privatan život se raspao i, ako je to bilo moguć, postao još skandalozniji. Iako se trudio da bude dobar i posvećen otac, u godinama koje su usledile defilovale su ljubavnice koje bi u njegov život ulazile upravo kao Titusove dadilje i kućne pomoćnice.

Ipak, nijedna Rembrantova ljubavnica nije mogla da popuni prazninu koja je nastala posle Saskijine smrti.

Vremenom Rembrant je postajao siromašniji. Prema Saskijinoj želji, imao je pravo da koristi sinovljevo nasledstvo, ali samo ako se nikada ponovo ne oženi. Zato je sa ljubavnicom Hendrickje Stofels živeo nevenčano čak i nakon što je ona rodila njihovu ćerku Korneliju.

Zbog afera i skandala koji su ga pratili, Rembrant je “izašao na loš glas” i iako je to bilo vreme kada je stekao najveću slavu, živeo je u siromaštvu i bio primoran da prodaje slike iz svoje kolekcije, kao i veliki deo antikviteta koje je godinama skupljao.

Na kraju, morao je da proda i grobno mesto gde je sahranjena ljubav njegovog života. Nadživeo je ljubavnicu, ali i sina.

Umro je 1669. godine u siromaštvu i sahranjen je u neobeleženom grobu u vlasništvu crkve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...