Uz malo strpljenja i puno ljubavi napravićete hleb iz snova- hrskav spolja i neverovatno mekan inutra.
Slavni britanski pekar i poslastičar Pol Holivud savetuje da prema testu budete pažljivi kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano.
Sastojci:
- 500 grama polubelog pšeničnog brašna
- 10 grama soli
- 10 grama instant kvasca
- 370 ml hladne vode
- Maslinovo ulje
Vazdušasta pogača sa maslacem: Mekani hleb koji ćete stalno praviti! (RECEPT)
Priprema:
- Nauljite veću okruglu plastičnu posudu i dva lima za pečenje obložite papirom.
- Brašno, so i kvasac pomešajte u posebnoj posudi.
- Dodajte ¾ vode i lagano mutite.
- Kad testo polako počne da se oblikuje u kuglu, postepeno dodajte i ostatak vode.
- Mutite mikserom 5-6 minuta, sve dok testo ne postane sjajno i elastično.
- Testo prebacite u nauljenu posudu koju ste pripremili i pokrijte krpom.
- Pričekajte da se udvostruči, a trebaće mu otprilike sat vremena.
- Radnu površinu nauljite, a potom izvrnite testo. Budite pažljivi kako bi hleb nakon pečenja bio pahuljast i s mehurićima.
- Podelite testo na 4 ili 5 manjih komada.
- Oblikujte svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik.
- Položite na jedan lim obložen papirom za pečenje.
- Lim pažljivo zapakujte u čiste plastične kesice i pustite da se diže još sat vremena.
- Rernu zagrejte na 220 Celzijusa, a na dno stavite jedan dublji lim kako bi se zagrejao.
- Kad se baguettei dignu, lagano ih pospite brašnom, napravite oštrim nožem nekoliko zareza i stavite ih u rernu.
- Lim koji ste zagrijavali napunite vodom.
- Pecite 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj.
- Ohladite hleb na rešetkama.
Zavodljivi miris i ukus: Napravite ovaj domaći hleb od bundeve, odmah će nestati sa stola! (RECEPT)