Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mleko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mleka. Ali, ima i drugih načina.

U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mleko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.

Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoleti da u sveža i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.

Ljubaznošću starice Milke Milutinović iz sela Strmosten kod Despotovca došli smo do originalnog recepta za čuveno resavsko makalo.

Priprema:

Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.


Zatim se skuva ovčije mleko i ostavi da se ohladi.


Kada se mleko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.


Nakon toga, stavi se u frižider gde može da odstoji 10-15 dana.


Namaz od avokada i pečene paprike: Čuva imunitet, skida kilograme! (RECEPT)

Mlečni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mleka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg.