Sastojci:
- pola litre mleka
- 250 grama griza
- oštrog brašna po potrebi
- 1 jaje
- kašika šećera
- pakovanje prezli ili prepečene hlebne mrvice ako imate starog hleba
- iscepane šljive
- polovina praška za pecivo
- malo ulja za kuvanje
Priprema: Skuvajte griz u mleku koje ste prethodno zasladili kašikom šećera. Ostavite griz da se ohladi, a potom mu dodajte jaje, brašna toliko da testo bude kompaktno za valjanje i da se ne lepi, zajedno sa praškom za pecivo.
Pospite radnu površinu brašnom, a onda smesu od testa uvaljajte u valjak. Secite valjak od testa na parčiće od oko 5 cm i od njih pravite krugove. U sredinu svakog kruga stavite pola ili celu šljivu, kako više volite, pa ih zatvorite u loptu, odnosno knedlu.
Stavite vodu da provri i u nju sipajte malo ulja. Tek kad voda pusti ključ stavite knedle i pošto isplivaju na površinu, ostavite ih 5 minuta da ključaju.
Propržite hlebne mrvice pa gotove knedle čim izvadite iz vode uvaljajte u njih. Odozgo ih možete posuti kristal šećerom i tako servirati.