Sok od višnje je nezaobiazan napitak tokom vrelih letnjih dana. Reklo bi se da nema kuće u Srbiji koja tokom leta nema u frižideru domaći sok od višanja.
Sok od višanja pravi se na razne načine, a mi vam predlažemo najzdraviju varijantu soka bez konzervansa.
Za domaći sok od višanja vam je potrebno:
- 3 kg višanja
- 1,5 l vode
- 40 gr limuntusa
- šećer (koliko litara tečnosti- toliko kilograma šećera)
Domaći sok od jagoda bez konzervansa: Nestvarno ukusan, najbolji za decu! (RECEPT)
Priprema:
Očistite višnje i operite ih. Stavite ih u jednu veliku posudu, pa preko njih naspite vode i dodajte limuntus. Gnječite ih rukama sve dok ne izbacite koščiceiz svake višnje.
Tako izgnječene višnje ostavite da stoje puna 24 sata, a zatim ih procedite (kroz metalnu cediljku ili gazu, zavisi da li volite da ostane malo mesa u soku).
Na dobijenu količinu soka dodajte istu količinu šećera (recimo ako ste dobili 5l soka, dodajte 5kg šećera).
Sok stavite na ringlu, na jaku vatru, i za vreme zagrevanja mešajte da se šećer istopi. Pustite da sok proključa samo jednom (oko 2 minuta ključanja), a zatim ga ostavite da se ohladi.
Kada sok od višanja bude dovoljno hladan sipajte ga u staklene flaše i odložite u frižider ili na neko drugo hladno i suvo mesto.