Tahini je nezaobilazan sastojak mnogih bliskoistočnih jela, a u posnoj ishrani posebno dolazi do izražaja zbog svoje punoće ukusa i bogate, glatke teksture. Bilo da ga koristite kao osnovu za humus, prelive, sosove ili kao dodatak salatama i testenini, domaći tahini ima daleko bolju aromu od kupovnog, a priprema se veoma jednostavno.

Osnovne informacije

Vreme pripreme: 20–25 minuta
Broj porcija: oko 1 teglice (200–250 g)
Tip jela: dodatak jelima / posno jelo
Nivo zahtevnosti: lako

stock-photo-white-sesame-seeds-sesame-seeds-in-a-wooden-spoon-on-an-old-rustic-background-close-up-1933144136.jpg
Foto: Shuterstock, badnews86dups/Shutterstock

Sastojci

  • 1 šolja susama
  • 2–3 kašike maslinovog ulja (ili drugog neutralnog ulja)
  • So po želji

Priprema

1. Tostiranje susama

Stavite susam u suv tiganj sa debelim dnom.
Pržite ga na srednje jakoj vatri 5–6 minuta, stalno mešajući, dok ne počne da pucketa i dobije zlatno-braon boju.

Važno: nemojte ga prepeći jer će tahini imati gorak ukus.

2. Hlađenje

Prebacite tostirani susam u hladniju posudu da se zaustavi proces prženja.
Ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi.

tahini.jpg
Foto: Shutterstock

3. Blendanje

Ubacite ohlađen susam u blender ili multipraktik i počnite da blendate.
Najpre će se pretvoriti u brašnasti prah, a zatim početi da se formira pasta.

Čim postigne prvu meku teksturu, dodajte malo maslinovog ulja i prstohvat soli.
Nastavite da blendate, povremeno praveći pauze i skidajući pastu sa zidova posude lopaticom.

4. Postizanje savršene konzistencije

Blendanje može trajati i do 15–20 minuta, u zavisnosti od jačine blendera.
Dodajte ulje postepeno dok ne dobijete potpuno glatku, svilenkastu pastu.

Tahini
Foto: Shutterstock

5. Čuvanje

Gotov tahini sipajte u sterilnu teglu i čuvajte u frižideru.
Može trajati nekoliko nedelja.

Saveti za serviranje

  • Odličan je kao dodatak humusu, falafelu ili posnim sendvičima.
  • Mešajte ga sa limunovim sokom i vodom za brzi posni sos za salatu.
  • Kao preliv za testeninu, tahini daje kremastu strukturu sličnu posnim bolonjeze varijantama.
  • Dodajte malo belog luka ili kima za aromatičniju verziju.