Riblje pljeskavice su savršen izbor kada želite nešto ukusno, zdravo i jednostavno, bilo da ih služite uz prilog, u lepinji kao burger ili kao posno jelo bez jaja i mlečnih proizvoda. Hrskave spolja, mekane iznutra i prepune mirisnih začina, ove pljeskavice od ribe odlično su rešenje za brzi ručak, večeru ili kao ideja za posni meni. Uz malo truda i odabrane sastojke, dobićete savršen spoj blage ribe i aromatičnih dodataka koji će prijati svima — čak i onima koji nisu ljubitelji ribe.

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: 25–30 minuta
  • Broj porcija: 10–12 malih pljeskavica
  • Tip jela: Glavno jelo / posno jelo
  • Nivo zahtevnosti: lako

Sastojci

  • 500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa (rendana)
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 4–5 kašika prezli (po potrebi malo više)
  • 1 kašičica senfa (po želji)
  • 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
  • biber, origano ili mešavina začina po ukusu
  • 2–3 kašike ulja za pečenje
  • Opcionalno: kašičica limunovog soka ili korica limuna zbog svežine ukusa.

Priprema

  1. Priprema ribe:
    Ako koristite smrznutu ribu, prethodno je odmrznite i dobro ocedite od viška vode. Ukoliko je potrebno, odstranite kosti i kožu.
  2. Seckanje i mešanje:
    Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso. Dodajte sitno seckan crni luk, sitno rendanu šargarepu, izgnječen beli luk, peršun, so, biber i senf. Po želji dodajte i limun.
  3. Formiranje smese:
    U smesu dodajte prezle i dobro sjedinite. Trebalo bi da bude kompaktna, ali ne pretvrda. Ako je previše mekana, dodajte još malo prezli.
  4. Oblikovanje pljeskavica:
    Oblikujte male pljeskavice i blago ih pritisnite da dobiju lep oblik.
  5. Pečenje:
    U zagrejani tiganj sipajte malo ulja i pecite pljeskavice na srednjoj temperaturi 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (premazati blagim slojem ulja).

Saveti za serviranje

  • Odlično se slažu uz krompir salatu, rižu, grilovano povrće ili tartar sos.
  • Ako ih servirate kao burger pljeskavice, dodajte zelenu salatu, paradajz, luk i malo dresinga od limuna i senfa.

02:37
"Od 15. decembra bi 50 opština moglo da ostane bez goriva!" Matić otkrio mogući problem prekoračenog roka: Platni promet sa NIS-om će morati da se prekine Izvor: Kurir televizija