Kada pomislimo na slatku pitu, najčešće zamislimo jednostavnu savijaču sa voćem. Međutim, posne pite mogu biti mnogo kreativnije i raznovrsnije. U ovoj selekciji otišli smo korak dalje – osim klasičnog voća, pite smo obogatili različitim filovima, poput posnog pudinga, čokolade, kakao-kreme, pa čak i osvežavajućeg fila od limuna. Rezultat su bogate, sočne i mirisne poslastice koje su savršene za dane posta, ali i za sve ljubitelje slatkog.
Svaka pita je pažljivo pripremljena kako bi spojila tradiciju i inovaciju, pružajući neodoljiv ukus i savršenu teksturu, idealnu za uživanje uz šolju toplog čaja ili kafe. Ove posne pite nisu samo jelo – one su prava mala umetnička dela koja će zadovoljiti i najzahtevnije nepce.
1. Pita sa jabukama i orasima
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 1 kg kiselih jabuka
- 200 g mlevenih oraha
- 6 kašika šećera (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 kašika ulja
- 2 kašike vode
Priprema:
Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u cediljku da se ocede od viška soka. Uzmite jednu koru, lagano je poprskajte mešavinom ulja i vode.
Na koru stavite sloj narendanih jabuka, pospite šećerom, cimetom i mlevenim orasima.
Pokrijte drugom korom, ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i nadev. Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta, dok kore ne dobiju zlatnu boju.
Posuti vanilin šećerom i iseći na komade.
2. Pita sa bundevom (bundevara)
Sastojci:
- 800 g tankih kora
- 1 kg bundeve
- 3 kašike ulja
- 6 kašika šećera
- Cimet po ukusu
- Vanilin šećer po želji
- Malo vode
Priprema:
Bundevu oljuštiti i narendati, pa dinstati na tri kašike ulja sa šećerom dok ne omekša.
Na radnoj površini ređati po tri kore, svaki red poprskati mešavinom vode i ulja.
Na ivicu svake treće kore staviti nadev od bundeve i posuti cimetom.
Urolati i slagati u pouljen pleh.
Peći na 180 °C oko 30 minuta dok pita ne dobije zlatno-rumenu boju.
Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
3. Pita sa suvim šljivama i orasima
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 750 g suvih šljiva
- 250 g mlevenih oraha
- 4 kašike šećera
- 4 kašike ulja
- 50 ml vode
Priprema:
Šljive oprati, očistiti i kratko propržiti sa šećerom dok ne omekšaju.
Na radnoj površini ređati po tri kore, svaki red poprskati mešavinom vode i ulja.
Dodati fil od šljiva i mlevenih oraha na ivicu, urolati i slagati u pouljen pleh.
Peći na 180 °C oko 30 minuta.
Dok je pita još topla, preliti sirupom od šljiva i iseći na parčad.
4. Pita sa višnjama
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja biljnog margarina
- 1 dl mlake vode
- Malo soli
Za nadev:
- 500 g očišćenih višanja
- 1/2 šolje šećera
- Sok i kora od pola limuna
- 2 kašike brašna
- Komadić margarina
Priprema:
Testo zamesiti od brašna, margarina, vode i soli, podeliti na dva dela i ostaviti 30 minuta da odstoji.
Višnje skuvati sa šećerom, dodati limunov sok i koru, brašno i margarin i kuvati dok se zgusnu.
U podmazan kalup staviti prvi deo testa, preko njega nadev, zatim drugi sloj testa.
Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatnu boju.
Ohladiti i posuti prah šećerom.
5. Pita sa orasima i cimetom
Sastojci:
- 500 g kora
- 400 g mlevenih oraha
- 100 g prezli
- 5 kašika šećera
- 1 kašika cimeta
- Kora od 1 pomorandže
Priprema:
Mlevene orahe pomešati sa prezlama, šećerom, cimetom i korom pomorandže.
Tri kore staviti na radnu površinu i tanko premažite filom.
Urolati, staviti u pleh i peći na 150 °C oko 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi pre serviranja.
6. Pita sa medom i bademima
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 čaša ulja
- 300 g mlevenih badema
- 100 g šećera
- 250 g meda
- Sok od limuna
- Malo tople vode
- So
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, ulja, vode i soli, podeliti na tri dela i ostaviti 20 minuta da odmori.
Razviti kore, posuti bademima i šećerom, uviti i staviti u pleh.
Peći na 180 °C dok ne porumeni.
Prokuvati med sa limunovim sokom i preliti po vrućoj piti.
7. Sipana pita jabučara
Sastojci:
- 500 g kora
- 1 kg jabuka
- 200 g šećera
- 50 ml ulja
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Jabuke oljuštiti, narendati i pomešati sa šećerom i cimetom.
Na podmazan pleh staviti sloj kora, preliti ih mešavinom jabuka i ulja.
Postepeno slagati sve kore i nadev dok se ne potroše sastojci.
Peći na 180 °C oko 35 minuta dok pita ne dobije zlatnu boju.
Posuti vanilin šećerom i poslužiti.
8. Suva pita sa orasima i grožđem
Sastojci:
- 1 kg kora
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
Za preliv: 750 g šećera, ½ limuna, ½ l vode
Priprema:
Ređati 4–5 kora u podmazan pleh, posuti filom od oraha, grožđa, šećera i cimeta.
Ponavljati slojeve dok se ne potroše sastojci.
Preko gornjeg sloja kora preliti mešavinu ulja i vode i peći na 150 °C dok ne porumeni.
Pripremiti sirup od šećera i limuna, preliti po prohlađenoj piti.