Kada pomislimo na slatku pitu, najčešće zamislimo jednostavnu savijaču sa voćem. Međutim, posne pite mogu biti mnogo kreativnije i raznovrsnije. U ovoj selekciji otišli smo korak dalje – osim klasičnog voća, pite smo obogatili različitim filovima, poput posnog pudinga, čokolade, kakao-kreme, pa čak i osvežavajućeg fila od limuna. Rezultat su bogate, sočne i mirisne poslastice koje su savršene za dane posta, ali i za sve ljubitelje slatkog.

Ukoliko želite, možete da se pridržavate detaljnog posta i svih 40 dana da se hranite po crkvenim pravilima.

Svaka pita je pažljivo pripremljena kako bi spojila tradiciju i inovaciju, pružajući neodoljiv ukus i savršenu teksturu, idealnu za uživanje uz šolju toplog čaja ili kafe. Ove posne pite nisu samo jelo – one su prava mala umetnička dela koja će zadovoljiti i najzahtevnije nepce.

1. Pita sa jabukama i orasima

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1 kg kiselih jabuka
  • 200 g mlevenih oraha
  • 6 kašika šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike vode

shutterstock-1527667466.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u cediljku da se ocede od viška soka. Uzmite jednu koru, lagano je poprskajte mešavinom ulja i vode.

Na koru stavite sloj narendanih jabuka, pospite šećerom, cimetom i mlevenim orasima.

Pokrijte drugom korom, ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i nadev. Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta, dok kore ne dobiju zlatnu boju.

Posuti vanilin šećerom i iseći na komade.

2. Pita sa bundevom (bundevara)

Sastojci:

  • 800 g tankih kora
  • 1 kg bundeve
  • 3 kašike ulja
  • 6 kašika šećera
  • Cimet po ukusu
  • Vanilin šećer po želji
  • Malo vode
Pita sa jabukama i cimetom na tanjiru
Foto: Shutterstock

Priprema:

Bundevu oljuštiti i narendati, pa dinstati na tri kašike ulja sa šećerom dok ne omekša.

Na radnoj površini ređati po tri kore, svaki red poprskati mešavinom vode i ulja.

Na ivicu svake treće kore staviti nadev od bundeve i posuti cimetom.

Urolati i slagati u pouljen pleh.

Peći na 180 °C oko 30 minuta dok pita ne dobije zlatno-rumenu boju.

Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

3. Pita sa suvim šljivama i orasima

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 750 g suvih šljiva
  • 250 g mlevenih oraha
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike ulja
  • 50 ml vode
pita-sa-sljivama.jpg
Foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Šljive oprati, očistiti i kratko propržiti sa šećerom dok ne omekšaju.

Na radnoj površini ređati po tri kore, svaki red poprskati mešavinom vode i ulja.

Dodati fil od šljiva i mlevenih oraha na ivicu, urolati i slagati u pouljen pleh.

Peći na 180 °C oko 30 minuta.

Dok je pita još topla, preliti sirupom od šljiva i iseći na parčad.

4. Pita sa višnjama

Sastojci:

Za testo:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja biljnog margarina
  • 1 dl mlake vode
  • Malo soli

Za nadev:

  • 500 g očišćenih višanja
  • 1/2 šolje šećera
  • Sok i kora od pola limuna
  • 2 kašike brašna
  • Komadić margarina
kolacsavisnjama.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Lako je kuvati

Priprema:

Testo zamesiti od brašna, margarina, vode i soli, podeliti na dva dela i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Višnje skuvati sa šećerom, dodati limunov sok i koru, brašno i margarin i kuvati dok se zgusnu.

U podmazan kalup staviti prvi deo testa, preko njega nadev, zatim drugi sloj testa.

Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatnu boju.

Ohladiti i posuti prah šećerom.

5. Pita sa orasima i cimetom

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 400 g mlevenih oraha
  • 100 g prezli
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika cimeta
  • Kora od 1 pomorandže
pitasaorasima.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Mlevene orahe pomešati sa prezlama, šećerom, cimetom i korom pomorandže.

Tri kore staviti na radnu površinu i tanko premažite filom.

Urolati, staviti u pleh i peći na 150 °C oko 30 minuta.

Ostaviti da se ohladi pre serviranja.

6. Pita sa medom i bademima

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 čaša ulja
  • 300 g mlevenih badema
  • 100 g šećera
  • 250 g meda
  • Sok od limuna
  • Malo tople vode
  • So
slatka-pita.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Zamesiti testo od brašna, ulja, vode i soli, podeliti na tri dela i ostaviti 20 minuta da odmori.

Razviti kore, posuti bademima i šećerom, uviti i staviti u pleh.

Peći na 180 °C dok ne porumeni.

Prokuvati med sa limunovim sokom i preliti po vrućoj piti.

7. Sipana pita jabučara

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 1 kg jabuka
  • 200 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
sipana-pita.jpg
Foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti

Priprema:

Jabuke oljuštiti, narendati i pomešati sa šećerom i cimetom.

Na podmazan pleh staviti sloj kora, preliti ih mešavinom jabuka i ulja.

Postepeno slagati sve kore i nadev dok se ne potroše sastojci.

Peći na 180 °C oko 35 minuta dok pita ne dobije zlatnu boju.

Posuti vanilin šećerom i poslužiti.

8. Suva pita sa orasima i grožđem

Sastojci:

  • 1 kg kora
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
stockphototraditionalturkishdessertbaklavawithcashewwalnutshomemadebaklavawithnutsandhoney2497898165.jpg
Foto: Shutterstock

Za preliv: 750 g šećera, ½ limuna, ½ l vode

Priprema:

Ređati 4–5 kora u podmazan pleh, posuti filom od oraha, grožđa, šećera i cimeta.

Ponavljati slojeve dok se ne potroše sastojci.

Preko gornjeg sloja kora preliti mešavinu ulja i vode i peći na 150 °C dok ne porumeni.

Pripremiti sirup od šećera i limuna, preliti po prohlađenoj piti.