Topao, mirišljav i hrskav bakin kolač jedno je od onih jednostavnih, domaćih peciva koje vraća u detinjstvo. Sprema se brzo, a testo je zahvalno – meko, blago slatko i savršeno za razne dodatke poput šećera u prahu, džema ili čokolade. Idealna je užina, večera ili doručak.

Osnovne informacije

Težina pripreme: laka
Vreme pripreme: 10–15 min
Vreme pečenja: 3–5 min po turi (u zavisnosti od aparata)
Porcije: 4–6
Tip jela: desert, užina, domaća poslastica

shutterstock-764989933.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci

Osnova

  • 3 jajeta
  • 250 g šećera (ili 1 čaša)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 čaša mleka ili jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 3 čaše brašna (oko 600 g)
  • 1 kesica praška za pecivo

Dodatno (opciono)

  • Narendana kora limuna
  • Šećer u prahu
  • Džem, med, čokoladni namaz
  • Sveže voće
bakin-kolac.jpg
Foto: Thinkstock

Priprema

1. Umutite jaja

Odvojite belanca i žumanca.

Umutite belanca u čvrst sneg.

Postepeno dodajite žumanca, šećer i vanilin šećer, sve vreme muteći dok masa ne postane penasta.

2. Dodajte tečne sastojke

Ulijte mleko ili jogurt i ulje.

Ponovo umutite mikserom da se sve lepo sjedini.

3. Dodajte suve sastojke

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo.

Lagano dodajte smesi, mešajući dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.

Po želji umešajte narendanu koru limuna.

bakin-kolac.jpg
Foto: printscreen/youtube/ Marina's kitchen

4. Pecite galete

Zagrejte aparat za galete i premažite ga sa nekoliko kapi ulja.

Sipajte smesu kutlačom na sredinu.

Poklopite i pecite dok galete ne dobiju zlatnu, ravnomernu boju.
(Na nekim aparatima signal je promena svetla sa crvenog na zeleno.)

5. Poslužite

Poslužite vruće ili mlake.

Posuti šećerom u prahu, puniti džemom, čokoladom, medom ili voćem — po ukusu.

Varijante i dodaci

bakin-kolac.jpg
Foto: Thinkstock

1. Klasične slatke galete

Najbolje uz:

  • šećer u prahu
  • džem
  • med
  • čokoladni namaz
  • voćni preliv

Dodajte u testo malo limunove ili narandžine kore za svežiji ukus.

2. Aromatične galete

Za intenzivniji miris:

  • kašičica cimeta
  • kardamom
  • ekstrakt vanile
  • rum šećer

Odlične su uz šlag i voće.

galete.jpg
Foto: Thinkstock

3. Galete punjene filom

Napravite sendvič-galetu:

  • ispecite dve tanke galete
  • premažite džemom, puterom od kikirikija, kremom ili sirom
  • spojite i kratko vratite u topli aparat (bez zatvaranja skroz) da se fil zapeče

4. Galete za zamrzavanje

  • Ispecite galete bez dodataka i potpuno ohladite.
  • Zamrznite u kesama.
  • Podgrejte u tosteru ili rerni – biće kao sveže.