Kafanski grašak je jedno od omiljenih jela u Srbiji, poznato po bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi. Njegov neodoljiv šmek krije se u kombinaciji masnoće, suhomesnatih dodataka i pažljivo začinjenog sosu.

Osnovne informacije

  • Vrsta jela: Glavno jelo / prilog
  • Kuhanje: 30–40 minuta
  • Težina pripreme: Srednje
  • Porcije: 4

Tajni sastojak: dimljena slanina ili panceta – daje jelu pun i karakterističan ukus koji čini da grašak postane neodoljiv.

shutterstock-2553822883.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g svežeg ili smrznutog graška
  • 200 g dimljene slanine ili pancete, isečene na kockice
  • 300 g svinjetine (but, plećka ili vrat) isečene na kockice
  • 1 veći crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šargarepa, isečena na kolutiće
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 150 ml vode ili bujona
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike (po želji blaga ili ljuta)
  • Sveži peršun za dekoraciju

Priprema:

  • Priprema baze: U većoj šerpi zagrejte ulje ili mast. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i kratko propržite.
  • Dodavanje mesa: Ubacite dimljenu slaninu/pančetu i pržite dok ne puste aromu i lagano porumene. Dodajte svinjetinu i propržite dok meso ne dobije zlatnu boju sa svih strana.
  • Povrće i začini: Dodajte šargarepu, alevu papriku i paradajz pire, kratko propržite da se oslobodi aroma.
  • Grašak i tečnost: Ubacite grašak i prelijte vodom ili bujonom. Posolite i pobiberite po ukusu.
  • Kuvanje: Poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 20–25 minuta (za svež grašak) ili 15–20 minuta (za smrznut grašak), dok meso ne omekša, a sos se lagano zgusne.
  • Završetak: Po želji dodajte još začina. Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz hleb ili kao glavno jelo.

Ovaj kafanski grašak sa mesom je bogat, pun ukusa i topline, idealan za porodične u kafanskom stilu.

00:39
Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Milica Radović