Šano dušo je kolač koji spaja bogat ukus čokolade i mirisnih lešnika. Mekane kore, nežan krem i čokoladna glazura čine ga pravim izborom za sve ljubitelje poslastica. Idealno se služi uz kafu ili kao desert za svečane prilike.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Domaća
  • Tip jela: Kolač / Poslastica
  • Vreme pripreme: oko 40 minuta + vreme hlađenja
  • Ukupno vreme: oko 2 sata
  • Broj porcija: 16
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci

Kora:

  • 9 belanaca
  • 200 g šećera
  • 1 žumance
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 puna kašika kakaa
  • 150 g blendiranog lešnika

Fil:

  • 8 žumanaca
  • 13 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 30 g kakaa
  • 60 g gustina (skroba)
  • 250 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 100 g blendiranog ili seckanog lešnika

Dekoracija (čokoladna glazura):

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka

Priprema:

1. Kora

Uključiti rernu na 180°C. Belanca umutiti sa prstohvatom soli, pa postepeno dodavati šećer dok se ne dobije čvrsta pena. Dodati žumance, kratko umutiti, pa umešati brašno, kakao i lešnike. Smesu izliti u veliki pleh obložen papirom za pečenje, poravnati i peći oko 20 minuta. Mlaku koru pažljivo skinuti sa papira i preseći je po širini na dva jednaka dela.

smesa-za-kolač-sano-dušo.png
Koru peći oko 20 minuta Foto: Printscreen Instagram

2. Fil od žumanaca

Umutiti žumanca sa 8 kašika šećera i kuvati na pari oko 10 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.

Fil-za-kolač-šano-dušo.png
Obavezno povremeno mešajte fil dok se hladi da se ne bi uhvatila korica Foto: Printscreen Instagram

3. Fil od mleka i kakaa

U 300 ml mleka staviti da se kuva. Posebno razmutiti preostalih 5 kašika šećera, gustin, kakao i 200 ml mleka, pa zakuvati u provrelo mleko. Mešati dok se ne zgusne, zatim umutiti mikserom i ostaviti da se hladi pokriveno folijom.

čokoladni-fil-za-kolač-šano-dušo.png
Posebno razmutiti preostalih 5 kašika šećera, gustin, kakao i 200 ml mleka Foto: Printscreen Instagram

4. Spajanje fila

Umutiti maslac dok ne postane penast, dodati ohlađen puding od kakaa, zatim fil od žumanaca i sve sjediniti. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i lešnike, pa dobro izmešati.

spajanje-filova-za-kolač-šano-dušo.png
Dobro promešajte da se dobije homogena smesa Foto: Printscreen Instagram

5. Slaganje

Na tacnu staviti prvu koru, naneti polovinu fila, zatim drugu koru i ostatak fila.

slaganje-kolača-šano-dušo.jpg
Ravnomerno razamžite fil po celoj kori Foto: Printscreen Instagram

6. Glazura

Čokoladu otopiti sa uljem i mlekom, preliti preko kolača i ostaviti da se dobro stegne.

7. Posluživanje

Kolač dobro ohladiti, seći na kocke i poslužiti.