Mediteranska ishrana se već više od deset godina zaredom nalazi na samom vrhu liste najzdravijih načina ishrane prema rangiranju koje svake godine objavljuje američki portal U.S. News & World Report.

Stoga vam predlažemo da ove nedelje isprobate najzdravije recepte za ručak po mediteranskoj dijeti: 

1. Grilovana riba sa salatom od paradajza i maslina

File brancina ili orade, pečen na roštilju ili u rerni.

Salata: paradajz, crveni luk, masline, maslinovo ulje, origano.

Parče integralnog hleba.

Priprema: Pečenu ribu na grilu možete kupiti u ribarnici ili jednostavno ispeći u rerni. Umesto brancina, možete da jedete i skušu koja je zdravija varijanta a priprema se tako što se očisti, posoli i ispeče na pek papiru sa malo kapi maslinovog ulja. 

Napravite salatu od isečenog paradajza, maslina, crvenog luka i origana. Uživajte.

shutterstock-1928484362.jpg
Riba pečena u rerni ili na roštilju + sezonska salata bogato začinjena maslinovim uljem Foto: Shutterstock

2. Pileća salata sa avokadom i fetom

Grilovana pileća prsa isečena na trakice.

Zelena salata, avokado, krastavac, feta sir, maslinovo ulje i limunov sok.

Priprema: Piletinu opet možete kupiti pečenu iz mesnice direktno ili da je ispečete kod kuće u fritezi na vreo vazduh ili na tiganju sa malo ulja. Uz nju pripremite zelenu salatu u koju ste iseckali krastavac, avokado i sve začinili maslinovim uljem i sokom od limuna.

5---stockphotowomancookingandfryingchickenbreastsandchickenfiletinapanonanhotstoveinthekitchen2083990843.jpg
Pileće belo meso puno je proteina a idealno se slaže sa salatom Foto: Shutterstock

3. Rižoto sa maslinovim uljem i povrćem

Integralni ili basmati pirinač kuvan sa tikvicama, paprikama, šargarepom i spanaćem.

Začinjeno belim lukom, peršunom i maslinovim uljem.

Priprema: Pirinač dobro operite i ostavite sa strane. Tikvice, papriku, luk, spanać i šargarepu očistitie i iseckajte na sitno. Šargarepu možete izrendati. Na ulju prodinstajte luk i šargarepu, a potom dodajte tikvice, papriku i spanać. Kada povrće omekša, dodajte pirinač. Nalijte bujon i dinstajte na laganoj vatri. 

Posni rižoto sa povrćem serviran na plavom tanjiru
Rižoto je savršena varijanta obroka kada ste gladni i potrebna vam je snaga Foto: Shutterstock

4. Pečeni losos sa povrćem

Losos pečen u rerni sa začinima (limun, maslinovo ulje, ruzmarin).

Povrće na pari: brokoli, šargarepa, prokelj.

Malo kuvanog krompira ili batata.

Priprema: Losos se može brzo spremiti u rerni, ali pre toga ga lepo usolite i dodajte mu začine. 

Uz lososa, koji je glavna zvezda obroka, obarite malo krompira, šargarepe i brokolija, sve to posolite i začinite sa malo maslinovog ulja.

shutterstock-1371167621.jpg
Losos je riba bogata omega 3 masnim kiselinama Foto: Shutterstock

5. Salata od leblebija i tunjevine

Leblebije (kuvane ili iz konzerve), tunjevina u maslinovom ulju, crveni luk, cherry paradajz, peršun.

Maslinovo ulje, limun, so i biber.

Priprema: Leblebiju skuvajte i procedite. U nju dodajte tunjevinu, crni luk, čeri paradajz i peršun. Sve začinite po želji. Ovo je savršena obrok salata za poneti na posao - zasitna, a zdrava.

shutterstock-2246366899.jpg
Salata od tunjevine je savršen posni ručak Foto: Shutterstock