Mediteranska ishrana se već više od deset godina zaredom nalazi na samom vrhu liste najzdravijih načina ishrane prema rangiranju koje svake godine objavljuje američki portal U.S. News & World Report.
Stoga vam predlažemo da ove nedelje isprobate najzdravije recepte za ručak po mediteranskoj dijeti:
1. Grilovana riba sa salatom od paradajza i maslina
File brancina ili orade, pečen na roštilju ili u rerni.
Salata: paradajz, crveni luk, masline, maslinovo ulje, origano.
Parče integralnog hleba.
Priprema: Pečenu ribu na grilu možete kupiti u ribarnici ili jednostavno ispeći u rerni. Umesto brancina, možete da jedete i skušu koja je zdravija varijanta a priprema se tako što se očisti, posoli i ispeče na pek papiru sa malo kapi maslinovog ulja.
Napravite salatu od isečenog paradajza, maslina, crvenog luka i origana. Uživajte.
2. Pileća salata sa avokadom i fetom
Grilovana pileća prsa isečena na trakice.
Zelena salata, avokado, krastavac, feta sir, maslinovo ulje i limunov sok.
Priprema: Piletinu opet možete kupiti pečenu iz mesnice direktno ili da je ispečete kod kuće u fritezi na vreo vazduh ili na tiganju sa malo ulja. Uz nju pripremite zelenu salatu u koju ste iseckali krastavac, avokado i sve začinili maslinovim uljem i sokom od limuna.
3. Rižoto sa maslinovim uljem i povrćem
Integralni ili basmati pirinač kuvan sa tikvicama, paprikama, šargarepom i spanaćem.
Začinjeno belim lukom, peršunom i maslinovim uljem.
Priprema: Pirinač dobro operite i ostavite sa strane. Tikvice, papriku, luk, spanać i šargarepu očistitie i iseckajte na sitno. Šargarepu možete izrendati. Na ulju prodinstajte luk i šargarepu, a potom dodajte tikvice, papriku i spanać. Kada povrće omekša, dodajte pirinač. Nalijte bujon i dinstajte na laganoj vatri.
4. Pečeni losos sa povrćem
Losos pečen u rerni sa začinima (limun, maslinovo ulje, ruzmarin).
Povrće na pari: brokoli, šargarepa, prokelj.
Malo kuvanog krompira ili batata.
Priprema: Losos se može brzo spremiti u rerni, ali pre toga ga lepo usolite i dodajte mu začine.
Uz lososa, koji je glavna zvezda obroka, obarite malo krompira, šargarepe i brokolija, sve to posolite i začinite sa malo maslinovog ulja.
5. Salata od leblebija i tunjevine
Leblebije (kuvane ili iz konzerve), tunjevina u maslinovom ulju, crveni luk, cherry paradajz, peršun.
Maslinovo ulje, limun, so i biber.
Priprema: Leblebiju skuvajte i procedite. U nju dodajte tunjevinu, crni luk, čeri paradajz i peršun. Sve začinite po želji. Ovo je savršena obrok salata za poneti na posao - zasitna, a zdrava.
