1. Musaka od plavog patlidžana i mlevenog mesa

Sastojci:

  • 2 veća plava patlidžana
  • 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 ml paradajz pelata
  • So, biber, origano
  • Ulje za prženje
  • Bešamel sos (brašno, mleko, maslac, muškatni oraščić)

Priprema:

Patlidžan iseci na kolutove, posoli i ostavi da pusti gorčinu, pa isprži. Na ulju izdinstaj luk i beli luk, dodaj meso, začine i paradajz. U vatrostalnu posudu ređaj red patlidžana, red mesa, pa sve zalij bešamel sosom. Zapeći 30 minuta na 200°C.

2. Zapečeni patlidžan sa sirom i paradajzom

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 500 ml domaćeg paradajz sosa
  • 200 g mocarele ili kačkavalja
  • 100 g parmezana
  • Maslinovo ulje, bosiljak, beli luk

Priprema:

Patlidžane iseci na tanke šnite, posoli, ostavi da puste vodu, pa ih ispeci na roštilj tiganju. U nauljenu tepsiju ređaj red patlidžana, red sosa, mocarele i parmezana. Ponavljaj dok ne potrošiš sastojke, pa zapeci 25–30 min na 200°C.

3. Punjeni patlidžan (sa pirinčem i povrćem)

Punjeni patlidan.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 1 šolja pirinča
  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica luka
  • Peršun, so, biber, suvi začin

Priprema:

Patlidžan prepolovi i izdubi sredinu. Izdinstaj luk, dodaj rendanu šargarepu, tikvicu i iseckanu sredinu patlidžana, dodaj pirinač i začine. Napuni patlidžane filom, poređaj u pleh, dodaj malo vode ili paradajz sosa i zapeči 40 min na 190°C.

4. Plavi patlidžan u kari sosu (indijski stil) – vegetarijansko jelo

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica karija
  • 200 ml kokosovog mleka (ili pavlake za kuvanje)
  • So, biber, peršun

Priprema:

Patlidžan iseći na kocke i propržiti dok ne omekša. U posebnom tiganju propržiti luk i beli luk, dodati kari, pa sipati kokosovo mleko. Dodati patlidžan i kuvati još 10-ak minuta dok se sve sjedini. Služiti uz pirinač.

5. Rolnice od patlidžana sa sirom i šunkom

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 200 g sitnog sira (ili rikote)
  • 100 g šunke
  • 1 jaje
  • Kačkavalj za posipanje
  • So, origano

Priprema:

Patlidžan iseći po dužini na tanke šnite, kratko ih propržiti. Umutiti sir s jajetom i začinima. Na svaku šnitu staviti malo fila i šunke, urolati, poređati u pleh. Posuti kačkavaljem i peći 25 minuta na 180°C.

00:12
Recept za zapečenu pitu bez brašna sa jajima i povrćem Izvor: Instagram / yourcustomketo_weightloss