Sastojci:
- 3 veće tikvice
- 300 g pilećeg filea (grudi ili batak bez kostiju)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 srednja šargarepa (opciono)
- 100 ml pavlake za kuvanje ili 1 kašika kisele pavlake
- 100 g rendanog kačkavalja
- Maslinovo ulje ili ulje po izboru
- So, biber, suvi začin, origano ili bosiljak
- Kašičica paradajz pirea (opciono)
- 1 jaje (opciono, za povezivanje smese)
Priprema:
Priprema tikvica:
Tikvice operi, prepolovi po dužini i kašikom izvadi sredinu da dobiješ "čamce". Posoli ih i ostavi 10–15 minuta da puste vodu, pa ih potom okreni naopačke na ubrus da se ocede.
Priprema fila:
Iseckaj crni i beli luk, šargarepu (ako koristiš), kao i sredinu tikvica. Piletinu iseckaj na sitne kockice ili samelji. Na malo ulja proprži crni i beli luk, dodaj piletinu, pa prži dok ne pobeli. Dodaj šargarepu i sredinu tikvica, dinstaj dok tečnost ne ispari.
Začini po ukusu: so, biber, origano/bosiljak i paradajz pire ako želiš dodatnu aromu. Na kraju umešaj pavlaku i (po želji) jedno jaje – to će povezati smesu.
Punjenje i pečenje:
Tikvice napuni filom, poređaj u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan. Pospite kačkavaljem. Po želji, sipaj malo vode ili bujona u pleh da tikvice ostanu sočne. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok se tikvice ne ispeku, a kačkavalj lepo ne zarumeni.